Впечатляващ авторски концерт на Марио Йоцов събра неговите приятели

Публикувано:
20:21ч / 14.11.2022г
Брой прочитания:
380
Брой коментари:
0

Как се измерва популярността на един млад музикант и композитор? С броя на зрителите, които привлича на своите концерти, с продадените дискове… А защо не и с желанието на колегите му да се включват в организираните от него проекти? Всичко това може да се види при Марио Йоцов, който изнесе на 12 ноември т. г. авторски концерт в столичния Сити Марк Арт Център. На него младият музикант представи пиеси от своя „Младежки албум за пиано“ (изд. ARS Sofia), включени и в диска „Нюанси, настроения и мисли“, както и свои песни. За тези композиции проф. Красимир Тасков пише: „Творбите му се отличават с пианистичен усет, с класическо чувство за форма, хармоничност и запомняща се мелодичност, както и с интереса му към българския фолклор, с включените няколко характеристични пиеси с типични ритми и интонации“.

Освен че успя да напълни залата на Сити Марк Арт Център, Марио, който виртуозно свиреше на пианото, даде възможност за изява и на много свои приятели (както прави често на организираните от него прояви). Зад черно-белите клавиши застана и Елеонора Христова, за да изпълни с него произведения за четири ръце (за подобни изпълнения двамата вече са печелили награди). Част от пиесите и песните прозвучаха в съпровод на цигулката на Незиха Ибишева, с която Марио е осъществявал редица интересни проекти – концерти с филмова музика, танго и др. Впечатляващо бе и изпълнението на „Пиринска импресия“ за китара и пиано, в което се включи струнният виртуоз Васил Игнатов. Отделно трябва да се споменат песните на Марио, които дадоха възможност на баритоните Божидар Пенев и Кирил Джуров да демонстрират своя талант. А тенорът Цветан Димитров, преди да изпълни „Две хубави очи“ по стихотворението на Яворов, благодари на младия музикант и композитор от името на всички негови приятели, на които той е помагал като акомпанятор, понякога дори при молба в последната минута.

Всички композиции, които прозвучаха по време на концерта, бяха на Марио, с изключение на две от тях. Младият композитор Георги Арсов не можа да дойде лично в Сити Марк Арт Център, но изпрати своята колежка от Университетския театър „Алма Алтер“ – мецосопраното Мариела Марс, която изпълни артистично авторската му песен „Лека нощ или довиждане“ в чест на Марио. А Орлин Витанов изпя своята песен „Висини“, като този път не само си акомпанираше на китара. Марио Йоцов бе аранжирал това произведение за съпровод от струнен квинтет и Академичен хор „Света Параскева“ към Национална художествена академия с диригент д-р Галина Луканова, където пеят и двамата. Това придаде невероятно звучене на песента. В същия състав прозвуча и последната композиция на Марио Йоцов – „Слънчева страна“ по стихове на Иван Тарасов, която направи своята премиера в края на концерта.

Владимир Дворецки

Повече снимки от концерта може да видите тук.

Още за Марио Йоцов в рубриката „Таланти“ на сайта ни:

Марио Йоцов – добрият вълшебник на музиката и приятелството

 

Източник: www.evropaworld.eu