Покана за Европейската седмица на кодирането 2018

Публикувано:
06:20ч / 26.05.2018г
Брой прочитания:
678
Брой коментари:
0

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел и еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич изпратиха съвместно писмо до министрите на държавите членки по образование с призив да включат всички основни и средни училища в Европейската седмица на кодирането, която ще се проведе от 6 до 12 октомври. Целта на специализираната седмица е да покаже на мотивирани млади хора как да създават приложения, да програмират робот или да се научат да правят нещо, за което са мечтали.

Амбицията на българския комисар Мария Габриел е Европейската седмица на програмирането да обхване 50% от училищата в държавите членки до 2020 г. Ето защо тя беше инициатор на идеята да изпратят писмо заедно с комисар Наврачич до всички министри по образованието, в което подчертават необходимостта от подобряване на цифровите умения на европейците от ранна ученическа възраст.

В писмото си двамата комисари отбелязват, че цифровата трансформация носи важни икономически и социални ползи за обществото и всички граждани на Европа ще трябва да развият подходящи цифрови умения, които да подпомогнат развитието им в един все по-дигитален свят. За тази цел е нужно европейските системи за образование и обучение да отговарят на новите реалности и да се адаптират към бързите промени. Според Мария Габриел и Тибор Наврачич, включването на възможно най-голям брой училища в Европейската седмица на кодирането би допринесло много за реализирането на тази цел, като предоставя безплатни материали за учители на всички европейски езици на уебсайта си и предлага инструмент за самооценка Selfie, който показва цифровата готовност на училищата.

През 2017 г. в Европейската седмица на кодирането се включиха 1,2 милиона души, от които впечатляващите 46% бяха момичета или жени.

Източник: Представителство на ЕК в България