„Звездна нощ“ във Франция с цигулковото дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов

Публикувано:
12:36ч / 29.11.2016г
Брой прочитания:
513
Брой коментари:
0
При много голям успех премина концертът „La nuit étoilée“ („Звездна нощ“) на цигулковото дуо проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов на 19 ноември в кметството на френския град Клермон. 15240185_10210302154097693_565626297_nСредствата от продадените билети ще бъдат вложени в реконструкцията на органа на катедралата „Saint Samson“ в града.
Концертът беше организиран по предложение на Арт галерия „Константин“ със собственик д-р Елена Радева–Николова, българска лекарка и меценат, живееща във Франция. Д-р Радева беше първата, която представихме в рубриката на сайта ни „Мисия Меценат“.
Почетен гост на събитието беше Ралица Базайтова, главен експерт от министерството на културата в България.
Проф. Ангел Станков
Проф. Ангел Станков
 Преди концерта благодарствено слово към именитите изпълнители, откликнали на поканата, произнесе господин Еманюел Беланже, административен директор в кметството.
Като представител на министерството на културата Ралица Базайтова подчерта, че двамата музиканти са национална гордост и сме щастливи с техния концерт да допринесем за възстановяване на органа в катедралата, което е прекрасен повод за създаване и укрепване на нови връзки и диалог в областта на културата.
 Д-р Радева–Николова разказа пред френската публика за престижните награди и успехите на двамата професори на световните сцени, както при самостоятелни и групови изяви, така и като цигулково дуо с 40-годишна съвместна дейност.
 Проф. Йосиф Радионов на перфектен френски език представяше всяка от творбите и разказваше интересни истории, свързани със създаването им. Това още повече скъси дистанцията между изпълнители и слушатели. 15281011_10210302154337699_1092261831_nДуото беше аплодирано многократно,  препълнената зала се изправяше спонтанно на крака, скандирайки „Браво“ и „Бис!“.
В края на концерта Арт галерия „Константин“ покани присъстващи и гости на коктейл с дегустация на български вина и прочутите нашенски специалитети луканка и баница.

 Маестро Станков и маестро Радионов бяха приветствани лично от господин Андре Вантом, бивш кмет на град Клермон и сенатор от демартамент Оаз. Г-жа Базайтова не пропусна случая да го покани на посещение в България, тъй като френският сенатор се оказа любител на българското антично изкуство и познавач на историята ни.

Д-р Елена Радева и Ралица Базайтова
Д-р Елена Радева и Ралица Базайтова

Организаторката на събитието, г-жа Радева, сподели : „Горда и щастлива съм, че професорите се отзоваха на нашата покана. За мен и за съпруга ми, д-р Константин Николов, присъствието на асовете на българската класическа музика в дома ни е чест и звезден миг. Често ме питат как съчетавам лекарската професия с дейността на нашата асоциация, която се занимава с организирането на арт събития, изложби и концерти основно в България и във Франция. Изкуството ме зарежда и ми дава енергия и сили да лекувам по–добре, и обратно. Когато беше решено окончателно, че концертът ще се състои, изслушах още веднъж всички изпълнения да цигулковото дуо, които открих в интернет, и осъзнах, че съм под магията на тяхното изпълнение на „Концерт за две цигулки в ре минор“ на Бах. Слушала съм го може би над сто пъти до степен на пълна зависимост. 15218312_10210302155337724_1411256094_nСтранно е да видиш тези големи колоси на музикалното ни творчество като гости в собствената ти къща. Надявам се да съм успяла да предам преклонението и големия си ентусиазъм на обкръжението ми. Самите изпълнители омагьосаха публиката. Има един тип хора, целунати от Бога по челото, които са способни да водят множеството с няколко звука или думи, да възвисяват до седмото небе, да извикват сълзи в очите ни и радост в душата ни, така че да се почувстваме по–красиви или по–добри. След концерта, след големите емоции, осъзнах, че това са хора, които ходят на няколко сантиметра от земята, сякаш не стъпват на нея, че се случва нещо неповторимо в собствения ми живот, че не само аз, но и публиката благоговее пред тези двама високи, красиви, изискани мъже и всички сме готови да дадем какво ли не, само и само музиката да не изчезва и вълшебството да продължи още малко…

Излишно е да казвам колко горда се почувствах, че бях до тях, като организатор, който се грижи всичко да протече, както трябва, да не им липсва нищо, че бях техен спътник… Благодаря им от цялото си сърце за оказаната чест да бъда в периферията на техния гений и да топля душата си от светлината им, но най–много им благодаря за прилива на национална гордост, защото те са част от най–ценното, което България може и трябва да представи на света като свое лице и постижения.“
Сродни публикации в сайта ни:

Източник: Art gallery Constantin