Д-р Елена Радева – един живот в полза на изкуството

Публикувано:
19:18ч / 11.03.2015г
Брой прочитания:
1 829
Брой коментари:
0

Когато човек се посвети на медицината, за всички е ясно, че той е хуманист. Д-р Елена Радева–Николова прави нещо повече от това да се грижи за своите пациенти, тя подкрепя с цялото си сърце много български творци. Заедно със съпруга си д-р Константин Николов тя живее и работи във Франция. Двамата възпитаници на Езикова гимназия „Пловдив“ са открили своя галерия в град Вердерон (северно от Париж), където редовно представят произведения на български художници и фотографи. Д-р Радева-Николова освен това е създател на оригиналната инициатива „Изкуство за живот“ в подкрепа на клиниката по педиатрия и генетични заболявания „Св.Георги“, известна като Детската клиника в Пловдив. Става въпрос за серия от изложби, в които участващите художници се превръщат в дарители. Те сами определят какъв процент от стойността на творбите си да дарят за подобряването на условията в клиниката. С приходите от първата изложба „Изкуство за живот“, която се проведе през април 2014 г., са обновени ревмокардиологичното и неврологичното отделение. Елена не получава нито лев от организираните от нея прояви. Нещо повече, тя сама купува някои от картините и добавя средства към набраните чрез продажбите.

От 16 януари  до 28 февруари в Арт Център „Форум“ беше представена втората благотворителната изложба „Изкуство за живот“. Седем известни български художници показаха свои картини в галерията: Никола Певичаров, Васил Стоев, Лили Кючукова, Ицко Мазнев, Илия Желев, Валери Ценов и Недко Итинов. Средствата от продадените картини бяха предоставени от творците в подкрепа на Детската клиника. Началникът на клиниката, проф. Иван Иванов, поясни, че събраните пари ще бъдат използвани най-вече, за да се създаде по-привлекателна обстановка, в която болните деца да се чувстват по-добре.

При откриването на изложбата д-р Елена Радева, която е дълбоко свързана с френската култура и с френския свободолюбив дух, прочете вълнуващ текст, посветен на атентата в „Шарли Ебдо“ на 7 януари, към който тя и присъстващите при откриването на изложбата изразиха своята съпричастност.

„Новото е,че на 30 май откривам и галерия в Пловдив – разказва д-р Радева. – Следващата ми идея е каталог с художествени творби-онлайн или под формата на списание,така че още художници да се включат в инициативата – било то български или от чужбина.Така ще мога да разполагам с конкретна информация в случай,че и други ценители откликнат на инициативата. Освен това подготвям изложби „Изкуство за живот“ и във Франция, но в тях ще се включват творби само от по един автор.”

Всички художници и дарители, участвали в инициативата за подпомагане на Детската клиника в Пловдив ще бъдат специално поканени на Празника на дарителите в края на декември т.г. и ще им бъдат връчени грамоти от професор Иван Иванов, ръководител на клиниката.

„Другото, което предстои – продължава д-р Елена Радева – е да организирам турне във Вердерон и Париж на Гимназията за сценични кадри в Пловдив за една седмица, от 11 до 18 септември тази година.Така че се търсят спонсори, за да се подготви пътуването. Децата и учителите им ще спят и ще се хранят у нас. Който иска да помогне по някакъв начин, може да се свърже директно с директорката на гимназията, г-жа Емилия Арабаджиева.”

Координатите на г-жа Емилия Арабаджиева са: Пловдив, ул. „Д.П.Петков“ 8, тел. 032/626425; 032/626423; факс: 032/306486, ел.поща: s_kadri@abv.bg; ngsei_plovdiv@abv.bg