„105 години Национален съюз на трудово-производителните кооперации в България“

Публикувано:
15:41ч / 05.07.2024г
Брой прочитания:
123
Брой коментари:
0

На 5 юли 2024 г. от 11.00 ч. в изложбена зала „Архиви“, ул. „Московска“ 5, беше открита документалната изложба „105 години от създаването на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България“.

            Експозицията проследява историята на създаването на Съюза на занаятчийските производителни кооперации, чийто правоприемник е Националният съюз на трудово-производителните кооперации (НС на ТПК).

            В годините на своето развитие Съюзът променя името си, но запазва своята същност – да бъде национално обединение на трудово-производителни кооперации в България.

            В изложбата се представя богатата история на НС на ТПК, неговото развитие в отделни исторически периоди, както и настоящата му дейност, като изразител на интересите на трудово-производителните кооперации, трудово-производителните кооперации на хора с увреждания, регионалните кооперативни съюзи и други кооперативни организации.

            Изложбата е на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България (НС на ТПК) и е подготвена и реализирана с активното участие на Държавна агенция „Архиви“.

            В документалната изложба са включени архивни документи и фотографии от фондовете на Централния държавен архив (ЦДА), ДА – София, Библиотека на ДАА, ДА – Благоевград, ДА – Бургас, ДА – Варна, ДА – Велико Търново, ДА – Габрово, ДА – Ямбол. Използвани са документи и фотографии, съхранявани в НС на ТПК.

            Изложбата може да бъде разгледана до 19 юли 2024 г. всеки работен ден от 9.00 до 17.00 ч.

Източник: Държавна агенция „Архиви“