Стотина почитатели на Дора Габе обиколиха София по нейните стъпки

Публикувано:
14:04ч / 05.07.2024г
Брой прочитания:
257
Брой коментари:
0

Катя Зографова в началото на маршрута на площад „Райко Даскалов“

Стотина почитатели на творчеството на Дора Габе се включиха в литературния маршрут в нейна памет с автор и водещ Катя Зографова на 3 юли т. г. Събитието бе озаглавено „Разходка с Нейно Теменужество (Дора Габе в София)“. То бе организирано в рамките на програмата „Литературни маршрути“ на Фондация „Прочети София“. Участниците в разходката бяха толкова много, че често задръстваха движението по улиците по своя път.

Началото на маршрута бе на площад „Райко Даскалов“. В центъра на проявата бе статуята „Зевс и Европа“ на Георги Чапкънов, за да се подчертаят връзките на известната поетеса и преводачка с европейски писатели и култури. Катя Зографова изтъкна, че Дора Габе е била отличена с висока награда от полското правителство. Но малкият площад, който бе изпълнен от почитатели на голямата българска поетеса, е в близост до ул. „Солунска“, където тя е живяла на квартира в едно хотелче с Екатерина Ненчева, и където Яворов й е носел бели теменужки. Водещата разказа, че видният наш поет завел на ресторант в квартал Павлово двете млади литераторки, но от вълнение те почти нищо не хапнали.

Катя Зографова допълни, че на същата улица, но на №7, години по-късно поетесата е живяла със съпруга си проф. Боян Пенев. В литературния им салон са гостували много известни личности, включително и Иван Вазов. Дора Габе много се зарадвала, когато патриархът на българската литература реагирал спонтанно като дете на гледката на Витоша от нейния прозорец.

После Катя Зографова припомни, че скоро след като се омъжила за Боян Пенев, поетесата абортирала, за да не попречи едно дете на преподавателската кариера на съпруга й. Тя след това се лекувала във Виена, но и тамошните специалисти не успели да й помогнат да зачене отново. Така Дора Габе, прочута със своите стихове за деца, за съжаление останала бездетна. Бракът й с Боян Пенев се разпаднал, тъй като известният литературовед често й изневерявал. Една от дъщерите на проф. Любомир Милетич дори родила незаконно от него, но съпругът й – дипломатът Никола Балабанов, признал детето за свое. Дора Габе обаче така и не се развела с Боян Пенев и поемала вината за раздялата им върху себе си.

Говори Виолета Цонева

Преподавателката Виолета Цонева допълни, че на ъгъла на „Солунска“ и „Христо Белчев“ до 1942 г. се е намирала американската детска градина, ръководена от сестрата на Гео Милев – Пенка Касабова. Дора Габе често ходела в детската градина, където се намирало и издателство „Първи стъпки“, и носела там стихчета за деца. По текста на едно от тях – за Великден, дори била написана песен. 

Катя Зографова показа на участниците в разходката къде си е пила следобедното кафе Дора Габе. Тя често е посещавала бившето писателско кафене в седалището на Съюза на българските писатели на ул. „Ангел Кънчев“ №5. Възрастната поетеса седяла на маса близо до прозореца и радушно отвръщала на поздравите на своите почитатели. Водещата литературния маршрут прочете откъс от спомените на писателката Весела Люцканова, в които се разказва за срещите й с Дора Габе в „Тихия кът“. Тя нямала нищо против млади хора да сядат при нея и ги разпитвала как се казват, като често намирала добруджански корени в имената им.

В градинката на църквата „Св. Георги Победоносец“

След това почитателите на поетесата се събраха в градинката на църквата „Св. Георги Победоносец“. Там най-вероятно се е намирала къщата на семейство Габе, след като е било принудено да напусне родната Добруджа по време на румънската окупация. Катя Зотрафова показа на участниците в разходката архивна снимка от тази елегантна сграда, от която обаче не е останало нищо.

Участници в проявата разглеждат архивна снимка на къщата на семейство Габе на ул. „Княз Борис I“, където то е живяло, след като е прокудено от родната Добруджа

Десетина нечетни номера от ул. „Княз Борис I“ просто липсват, предполага се, че са заличени от бомбардировките над София по време на Втората световна война. В градинката край църквата обаче има едно старо дърво, което може би е расло в двора на семейство Габе. Катя Зографова разказа по-подробно за фамилните корени на Дора. Тя е еврейка и по майка, и по баща. Поетесата обаче се покръства, за да може да се омъжи за Боян Пенев. Дора Габе пише проникновени християнски стихотворения, но същевременно запазва топлите си чувства към своите еврейски събратя. По време на Втората световна война тя помага на евреи, изселени в Пазарджик. Освен това, когато научава от Лиза Кало (по-късно загинала като партизанка) за подготвяната депортация, Дора Габе алармира подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев. След това той предприема знаменитата си акция в защита на евреите, заради която е свален от поста си. Интересно съвпадение – в градинката до църквата „Св. Георги Победоносец“, само на няколко метра от мястото, където вероятно се е намирала къщата на семейство Габе, има паметник на спасителя на българските евреи Димитър Пешев!

Катя Зографова разказа и за патриотизма на поетесата, възприела любовта към Добруджа и България от баща си. Петър Габе, който е бил един от големите земеделци в този плодороден край, бил принуден да го напусне заедно със семейството си след румънската окупация. Той предприел анкета сред българското население в Добруджа, за да се разкрие подтисничеството на окупаторите. В това родолюбиво дело му помогнала и Дора Габе.

След това участниците в маршрута минаха покрай едно от предполагаемите жилища на Боян Пенев и поетесата на бул. „Патриарх Евтимий“. Не е ясно дали те са живели на №51 или №58, тъй като Дора Габе споменава различни номера в спомените си. Когато обаче поетесата е призована на разпит в полицията, за да даде показания по делото на известния комунист Никола Пенев (брат на мъжа й), тя посочва за свой адрес бул. „Патриарх Евтимий“ №58.

Пред кооперацията, в която е живяла Дора Габе на бул. „Васил Левски“ №60

Разходката приключи с разказ за късните години на Дора Габе пред последния й дом на бул. „Васил Левски“ №60. Катя Зографова изтъкна, че поетесата е живяла известно време и над популярната кръчма „Под липите“ в квартал Лозенец. Тя обаче отстъпила жилището си на своята приятелка – актрисата Веса Ушева, след като тя се омъжила за Ангел Каралийчев, тъй като детенцето им било болно. За съжаление, чистият боров въздух не помогнал и момиченцето починало, но писателят го обезсмъртил в повестта си „Ането“. По-късно Ангел Каралийчев връща жеста на Дора Габе, като я кани да си купи апартамент в кооперацията, която през 1956 г. изгражда на мястото на бащиния дом. на съпругата му. Така и става.

Дора Габе обзавежда апартамента си с мебели в орехова тоналност, проектирани от нейната приятелка Вела Ушева-Каралийчева. Домът й се превръща в средище за млади интелектуалци.

Катя Зографова припомни, че Дора Габе е била упреквана в нагаждачество към новата власт след 9 септември 1944 г. Тя обаче подчерта, че поетесата е била с леви разбирания. Освен това, Дора Габе е била атакувана дори и физически от противници на комунизма. Докато е живеела на бул. „Клемент Готвалд“ (днес „Евлогий и Христо Георгиеви“), през прозореца й влетял куршум и замалко не я убил. Факт е обаче, че Дора Габе не е помогнала на проф. Стефан Консулов, осъден от Народния съд за расистките му разбирания, въпреки че са били добри познати, подчерта Катя Зографова. Заради това художничката Бинка Вазова, която е негова роднина, престанала да я нарича „леля Дора“, въпреки че по-рано се възхищавала от нея.

Катя Зографова изтъкна също така, че в края на творческия си път поетесата, която вече била призната като най-добрата авторка на стихове за деца, внезапно сменила натюрела си и започнала да пише „за възрастни“. Така тя доказала, че дори в напреднала възраст един творец може да изненада приятно читателите си.

Входът към апартамента на Дора Габе с музейната експозиция, зад Катя Зографова вляво е уредникът на музея Добрин Добрев-Финиотис

В края на разходката, участниците в проявата на групи посетиха музейната експозиция в апартамента на Дора Габе с любезното домакинство на уредника Добрин Добрев-Финиотис. Жилището, завещано на Съюза на българските писатели и доскоро ползвано като редакция на сп. „Пламък“, вече се използва като място, което може да се разглежда два пъти седмично от почитателите на „Нейно Теменужество“. В него са запазени много книги, картини и предмети, притежавани от Дора Габе, както и писалището на Боян Пенев.

Владимир Дворецки Снимка: Галина Рулева

В дома на поетесата вероятно е гостувал и новозеландският поет Кевин Айърланд, известен у нас най-вече като преводач на стиховете на Ботев. Както пише в мемоарната му книга „Назад-напред“, която преведох неотдавна, през 1959 г. той се жени за красивата българка Дона Маринова и заживява с нея недалече от жилището на Дора Габе – на ул. „Цар Иван Шишман“ №35. В тяхна памет прочетох пред входа на бул. „Васил Левски“ №60 нейното стихотворение „Непримирима“ на английски в превод на Кевин и Дона Айърланд.  

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu