„Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски), католически епископ на Никопол“

Публикувано:
15:52ч / 05.07.2024г
Брой прочитания:
158
Брой коментари:
0

На 5 юли 2023 г. от 17 часа в изложбена зала „Архиви“ ще бъде представен томът „Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски), католически епископ на Никопол“.

Павел Дуванлията е роден през 1733/1734 г. и умира на 6 юли 1804 г. Той е един от най-образованите българи през XVIII в. Средното си образование завършва в католическите колежи в градовете Фермо и Лорето, а висшето в Рим, в Collegio Urbano – институцията на Свещената конгрегация за разпространение на вярата (Propaganda fide), която формира бъдещи мисионери. Ръкоположен е за свещеник и работи като мисионер в пловдивските павликянски села до началото на 1777 г., като през м. юли 1771 г. е назначен за Софийско-пловдивски апостолически викарий. На 14 октомври 1776 г. е номиниран от папа Пий VI (1775 – 1799 г.) за Никополски епископ и е ръкоположен на 6 април 1777 г. в Цариград, като същевременно е назначен и за апостолически администратор на Влашко.

Книгата е част от документалната поредица на Държавна агенция „Архиви“ „Архивите говорят“. Томът съдържа преводи на документи, излезли изпод перото на Никополския католически епископ Павел Гайдаджийски Дуванлията. Писмата му представляват детайлни разкази не само за строго служебните му дела, но и за събитията в живота на обикновените хора и на свещениците, които се грижат за поддържането на духовността.

Целта на този том е да открои значимостта на Павел Дуванлията като достоен българин, който в едни размирни времена прави всичко по силите си не само да съхрани вярата у едни обезверени хора, но и да остави своите дела като пример за тези след него.


Томът се издава със съдействието на Културен център „Евгений Босилков – Белене“.

Източник: Държавна агенция „Архиви“