20 март 2019 – „На френски… моля ;-)“

Публикувано:
15:57ч / 20.03.2019г
Брой прочитания:
232
Брой коментари:
0

„На френски език … моля!“ е изречението, обединяващо тази година 300 милиона франкофони от цял свят, честващи в Международния ден на Франкофонията, 20 март 2019 г. * езика, чрез който общуват помежду си, и многообразието на Франкофонията.

Това мото, избрано от г-жа Луиз Мушикивабо, генерален секретар на Франкофонията, представя един модерен език, чрез който мщогат да бъзат назовани всички реалности в днешния свят, било то в областта на цифровите технологии, било в икономиката, науката, медиите… То е насочено най-вече към младите франкофони, за да им каже: „Имате шанса да говорите на един от водещите езици в съвременния свят, възползвайте се от него! Дайте израз на своето въображение и креативност на френски! „.

През тази година „кръстница“ на Международния ден на Франкофонията е актрисата и хумористка от Буркина Фасо Рукиата Уедраого, млада жена, която се е заела да популяризира богатството и влиянието на френския език чрез думите, тяхното звучене и многообразие. На живо от централата на Международната организация на Франкофонията (МОФ) в Париж, тя ще прочете диктовка на френски език пред многобройните участници, които за пореден път ще се включат чрез пряко излъчване в социалните мрежи.

Другият акцент на този ден ще бъде представянето на новото издание на „Френският език по света“ – доклад, изготвян на всеки четири години от МОФ и публикуван от издателство Gallimard. Докладът потвърждава динамиката на франкофонското езиково пространство: 300 милиона говорещи френски в 106 страни и територии, той притежава всички характеристики на един световен език – вторият, преподаван на планетата. Той дава важно предимство на пазара на труда. Във време,когато все по-интензивно се използват цифровите технологии и аудиовизуални средства, френският език показва голяма жизненост в интернет и социални мрежи.

На сайта www.20mars.francophonie.org можете да намерите всички прояви, организирани по целия свят, от Виетнам до Аржентина, от Естония до Южна Африка, както в 88-те държави на МОФ, така и в страни, където френският се говори по-малко.

* На 20 март 1970 г. в Ниамей (Нигер) е създадена Агенцията за културно и техническо сътрудничество, което по-късно ще стане Международна организация на Франкофонията. Днес тя обхваща 88 държави и правителства: 54 членове (сред които и България), 7 асоциирани членове и 27 наблюдатели.

Информацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Logo francophonie-okРубриката  Francophonie на този сайт предлага информация за франкофонията в България, Централна и Източна Европа и целия свят.

Източник: Международна организация на Франкофонията