Активистки на Съвета на мароканките по света бяха в София

Публикувано:
16:55ч / 09.01.2020г
Брой прочитания:
943
Брой коментари:
0

В началото на 2020 г. в София гостуваха шест активистки на Съвета на мароканките по света. Поводът беше първият Дипломатически културен салон, за чийто домакин беше избрана Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас – всеотдаен популяризатор на мароканската култура в България, който същевременно подкрепя и изявите на български дейци на изкуството.

Идеята на Съвета на мароканките по света е чрез Дипломатическите културни салони, осъществявани в партньорство с мароканските консулски и дипломатически мисии в чужбина, да създаде място за диалог и обмяна на опит между дипломати, политици и представители на културата, изкуството, науката, спорта с цел укрепване на отношенията между Мароко и другите страни. Дипломатическият културен салон дава възможност за установяване на партньорства за бъдеща съвместна дейност между Съвета на мароканките по света и правителствени институции, както и граждански организации в други държави.

Темата на първия Дипломатически културен салон, който се проведе в София, беше „Жените и тяхната роля в насърчаването на  дипломатическите и културните отношения между държавите“. Той беше организиран от Съвета на мароканките по света и посолството на Кралство Мароко в София на 3 януари 2020 г. Съорганизатори бяха Съветът на мароканците, живеещи в чужбина, и фондация Хасан II на мароканците, живеещи в чужбина в сътрудничество със Съюза на българските писатели, Сдружение 21 век, сайта „Дипломатически спектър“ и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Събитието премина под почетния патронаж на Симеон Сакскобургготски.

Шестте изявени интелектуалки, заемащи важни позиции в Съвета на мароканките по света, пристигнаха в столицата ни от различни места: Надя Якин и Хадиджа Кертас долетяха от Германия. Д-р Ел Алиа Маелаинин, д-р Зехур Гурам и Фузиа Ал Джайдани дойдоха от Мароко, а Амал Ел Яяуил – от Катар.

В тази публикация бих искала да ви разкажа малко повече за тези забележителни жени и организираното от тях събитие.

Председателката на Съвета на мароканките по света Надя Якин е медиен експерт, режисьор и сценарист, консултант по въпросите ни имиграцията и жените. Срещнах я за първи път през 2018 г., когато тя дойде в София, за да участва в първата Вечер на мароканската поезия в България, организирана по идея на нашата фондация „Европа и светът“ съвместно с посолството на Кралство Мароко в София. Тогавашната съветничка в посолството, г-жа Малика Ел Хадад, която познаваше Надя Якин като талантлива поетеса и като граждански активна личност, ни препоръча нейни стихове да прозвучат на тази поетична вечер, а председателстваната от нея Мароканско-германската асоциация за култура и интеграция да стане съорганизатор на събитието. Стиховете на Надя и на още четирима марокански поети и поетеси преведе от арабски език поетът и преводач Хайри Хамдан, а поетичните творби на петима марокански автори, пишещи на френски, преведох аз. По време на Първата вечер на мароканската поезия в София поетесите Надя Якин и Фатема Шахид прочетоха своите стихотворения в оригинал, а впоследствие те прозвучаха и в превод на български. Големият интерес, който предизвика първата Вечер на мароканската поезия в България стана причина фондация „Европа и светът“ и посолството на Кралство Мароко да организират втора мароканска поетична вечер в София.

120-S.E.WhatsApp Image 2020-01-06 at 18.52.31Неслучайно Надя Якин е избрала за място на първия Дипломатически културен салон именно София, където Мароко има толкова активен и подкрепящ културното общуване между народите посланик в лицето на Н.Пр. Закия Ел Мидауи.

По време на събитието на 3 януари Надя Якин й връчи специалното отличие под формата на златна звезда „Жена дипломат и интелектуалка“ от името на Съвета на мароканките по света. Н.Пр. Закия Ел Мидауи получи и плакет от председателя на Съюза на българските писатели за Боян Ангелов за приноса й за българо-мароканското литературно сътрудничество.

Бяха отличени и българи с принос за развитието на отношенията между народите на двете ни страни. Картини от марокански художници получиха от посланичката на Кралство Мароко евродепутатите Илхан Кючюк и Цветелина Пенкова.

125-Kucuk123При получаването на наградата си евродепутатът Илхан Кючюк (снимката вляво) подчерта: „Кралство Мароко е стратегически и икономически партньор за ЕС и ние трябва да насърчаваме и задълбочаваме нашето партньорство. Радостен съм от факта, че първата тема на дипломатическия културен салон в България набляга на ролята на жените във всички области на политическия, икономическия и социален живот. Кралство Мароко може да служи за пример за много държави по света, за начина по който жените са интегрирани в обществения живот на страната. Такъв положителен пример е посланика на Мароко у нас, която със своята неуморна работа популяризира мароканската култура в България“.

За значението на темата за жените в съвременния свят говори в изказването си по време на Салона и г-жа Вяра Любенова (снимката вдясно), председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, съорганизатор на събитието. Тя припомни арабската поговорка: „Там, където дипломацията не успява, остава жената“.

Активистките на Съвета на мароканските жени по света връчиха и специални плакети от името на своята организация.

68Плакет и картина получи председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов (снимката вляво). Връчи му ги д-р Зехур Гурам зам.-генерален секретар на организацията. Тя е писателка, литературен критик и университетски преподавател, консултант към научни и културни институции. Била е член на жури в литературни конкурси, носител на няколко награди за литература и критика, член на Съюза на мароканските писатели, отличена е с Кралски медал и медал за принос към промените в положението на жените.

71-HairiС плакет беше награден и поетът и преводач Хайри Хамдан (снимката вдясно), активен участник в двете Вечери на мароканската поезия в София, неуморно работещ за популяризирането на български автори в арабските страни и арабски – в България. Наградата му даде д-р Ел Алиа Маелаинин, зам.-председател на Съвета на мароканките по света, член на Съюза на мароканските писатели и на много научни и културни институции. Научните й изследвания са в областта на фолклора на пустинните народи и на арабските жени. Работи във Факултета по изкуства и хуманитарни науки в Университета Мохамед V в Рабат. д-р Ел Алиа Маелаинин подари на председателя на Съюза на българските писатели няколко свои книги.

69-KatiГ-жа Хадиджа Кертас, ковчежник на Съвета на мароканките по света, връчи наградата на Екатерина Павлова, председател на Сдружение 21 век и главен редактор на сайта „Дипломатически спектър“  (снимката вляво) – съорганизатор на Дипломатическия културен салон. Г-жа Кертас е експерт по информационни и телекомуникационни технологии, на Съвета на мароканките по света. Понастоящем работи в централата на Държавната полицейска служба в Северен Рейн-Вестфалия.

IMG_0001Имах честта също да получа плакет от Съвета на мароканките по света по препоръка на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи за организирането на двете Вечери на мароканската поезия, както и за публикациите ми за Мароко на сайта ни. Отличието ми връчи г-жа Фузиа Ал Джайдани, художничка, съветник в Съвета на мароканките по света, председател и член на няколко граждански организации, Посланик на мира и добрата воля.

Повече подробности за събитието и раздадените награди може да прочетете в публикацията ни Първи дипломатически културен салон в резиденцията на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи.

103Водеща на Дипломатическия културен салон в София беше Амал Ел Яяуил, генерален секретар на Съвета на мароканките по света писателка, поетеса и художничка, ръководител и член на няколко организации. Живее и работи в Катар. Заема висок пост в катарската фирма „General retirement & social insurance authority“ като експерт в областта на инвестициите. Научните й изследвания са в областта на имиграцията и жените, както и мароканската народна музика и поговорки. Тя възхити всички по време на вечерта с перфектния си английски и френски и с непринудеността си.

Horo- za sitaС много настроение шестте активистки от Съвета на мароканските жени се включиха в забавната част на вечерта, когато имаше ревю на марокански кафтани, томбола с награди, български народни танци, изпълнени от танцова група Софистик-живо с хореограф Елина Топалска.

Horo-2-za sitaА когато официалната програма приключи, Надя Якин и Фузиа Ал Джайдани с удоволствие се включиха в спонтанно извилите се хора заедно с българските момичета.

Шестте мароканки, които Н.Пр. Закиа Ел Мидауи прие в резиденцията си, донесоха на всички участници в първия Дипломатически културен салон усмивките и сърдечността на Мароко.

Текст и снимки: Гергина Дворецка

Сродни публикации на сайта ни:

Първи дипломатически културен салон в резиденцията на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи

Мароканско отличие за фондация „Европа и светът“

Първата Вечер на мароканската поезия в България

Втора вечер на мароканската поезия

Вечер на мароканската поезия в клуб „Журнал

 

Източник: www.evropaworld.eu