Античен комплекс „Сердика“ – първи впечатления

Публикувано:
13:34ч / 25.04.2016г
Брой прочитания:
1 221
Брой коментари:
0

Наскоро в София официално беше открит Античен комплекс „Сердика“. През почивните дни си направихме кратка разходка из него. Не го разгледахме целия, но от видяното направихме два извода:

Там, където са запазени и реставрирани археологическите находки в автентичния им вид, музеят на открито наистина е впечатляващ. Там, където има излишно надстрояване над старините обаче, автентичността се губи. Обяснимо е да се сложат 1-2 реда тухли, напомнящи по форма древните, над останките, за да се предотврати разрушението, но не е било нужно да се надстрояват отгоре стени от по метър и половина. Разликата между стар и нов строеж си личи ясно на снимките към тази публикация.

Много добре е изграден участъкът пред бившия Партиен дом, където находките са под огромен стъклен покрив – така с един поглед посетителят може да обхване и съпостави различни пластовете на времето: останките от древността и сградите, строени през ХХ в.  В този участък може да се види възстановена част от еднокорабна християнска църква от  XVI-XIX в. Била е вкопана в околния терен и отвътре богато украсена със стенописи. Съхранени са фрагменти от няколко стенописни слоя.

Край експонатите има табла с изчерпателна информация.

Още снимки от Античен комплекс „Сердика“ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu