Артистични ателиета с мароканския режисьор Закария Заки в софийската Френска гимназия

Публикувано:
10:29ч / 01.07.2024г
Брой прочитания:
153
Брой коментари:
0

В последната седмица на юни, по покана на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, в София бе на посещение мароканският актьор, постановчик и режисьор Закария Заки. Той проведе серия от обучителни ателиета по история на киното и кинорежисура в 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, отворени и за други гимназисти франкофони в столицата. Тези ателиета дадоха възможност на учениците да проследят различните етапи на кинорежисурата, от писането на сценарий до постпродукцията.

Основната им цел беше да помогнат на младите хора да се запознаят с историята на киното, да поощрят креативността им чрез писането на сценарии и заснемането на кратки документални филми, да им покажат някои основни техники на избиране на гледната точка, на заснемане и монтаж, да стимулират работата в екип.

По време на посещението си във Френската гимназия господин Заки се срещна с ръководството, разговаря с учителите и присъства на представленията на учениците от 8 б клас по повод завършването на учебната година, на представянето на пиесата на 9 ФЕГ „Искам мир“, спечелила множество награди на Международния ученически франкофонски фестивал във Варна 2024 г. и на представянето на част от програмата, с която хорът на Френската гимназия участва в Международния фестивал за приказка, народно творчество и занаяти в град Загора, Мароко.

По време на визитата си в София той беше приет от Н. Пр. Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, където заедно с председателя на АПФБ Вяра Любенова разговаряха и за бъдещи съвместни франкофонски проекти, срещна се с госпожа Клодия Калво, аташе по образователното сътрудничество към посолството на Франция в България и заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност във Френския институт в България, и с господин Емануел Самсон, директор на Регионалния център към Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа.

Програмата му бе допълнена с разходка в София и посещение на балетната постановка „Спящата красавица“ в Софийската опера.

В рубриката Francophonie на сайта ни може да прочетете информация за събитието на френски език.

Източник: Асоциация на преподавателите по и на френски език в България