Авангардната нова библиотека на Хелзинки „Оди“

Публикувано:
12:02ч / 12.11.2019г
Брой прочитания:
372
Брой коментари:
0

Посолството на Финландия и специалност „Скандинавистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организираха среща-разговор с г-жа Рийка Лескинен, която представи Централната библиотека на Хелзинки „Оди“ на 6 ноември т.г. в зала 2 на СУ. Г-жа Лескинен беше в София, за да участва във форум на фондация „Глобални библиотеки-България“, но с готовност се отзова на поканата да гостува в най-старото висше учебно заведение у нас.

1-аDSC02273Присъстваха Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка, посланик на Финландия у нас (на снимката вляво), Румяна Василева от Финландското посолство в София, преподаватели и студенти, представители на Българо-финландското дружество за приятелство.

Срещата беше открита от главен асистент Антония Господинова, ръководител на специалност „Скандинавистика“ (на снимката вдясно).

Рийка Лескинен работи за развитието на „Оди“ като място за учене и усъвършенстване. „Оди“ е обществената библиотека на Хелзинки. Открита е през 2018 г. в сграда – образец на съвременната финландска архитектура, специално проектирана и построена за нуждите й, а само няколко месеца по- късно е удостоена с отличие за най-добра обществена библиотека в света за 2019 г. „Оди“ е „библиотека на новата епоха“ и своеобразен апотеоз на финландската култура, равенството и свободата на изразяване. „Оди“ предоставя не само традиционни библиотечни услуги, но е преди всичко място за активни контакти, културни и граждански инициативи, учене и усвояване на нови умения, достъп до информация и съвременни технологии за всички.
Г-жа Лескинен подчерта колко важно място заемат библиотеките в живота на нейните сънародници. Това проличава и от името, което самите читатели чрез допитване са избрали за новата библиотека в Хелзинки – в превод то означава „ода“, лирическа поезия, изразяваща възхвала и възторжени чувства.
Лекторката цитира статистика, според която всеки финландец посещава библиотека средно по 9 пъти в годината. Всяка финландска община има обществена библиотека.

Гражданите вземат дейно участие в живота на „Оди“, имат думата как да се използва финансирането, което й се отпуска. Тяхното мнение е било вземано предвид още докато се е провеждал конкурсът за архитектурния изглед на сградата. 

Г-жа Лескинен се спря подробно на дейностите, които се предлагат на втория етаж на „Оди“. Това е пространство за творчески занимания, предлагат се нови форми на обучение, общуване между поколенията. Има зали за игри, музикални студиа, кътчета, в които напълно безплатно човек може се усамоти и да работи с лаптопа си или пък двадесетина души да се съберат и да си говорят по тема, която ги вълнува. Съществуват клубове за срещи на хора на средна възраст или на възрастни жени. Разнообразните дейности включват и модни ревюта на финландски дизайнери. Вторият етаж на „Оди“ разполага с кухня, където посетителите могат да готвят заедно. Всяка седмица се организират ателиета. Един от приоритетите е да се дават знания как да се ползват новите технологии.

В разговора, който последва презентацията на г-жа  Рийка Лескинен, един от въпросите беше дали тези разнообразни занимания в новата библиотека на Хелзинки са довели до увеличаване на читателите. Гостенката от Финландия откровено сподели, че има посетители, които идват само на втория етаж, тоест пространството, където се провеждат тези занимания, и не заемат книги. Други пък влизат единствено в читалните и изобщо не се интересуват от останалите предлагани дейности. Факт е обаче, че досега през 2019 г. над 3 милиона са посетили „Оди“, което е впечатляваща цифра. А как ще бъдат използвани в бъдеще обществените библиотеки е предизвикателство, към което може да се подходи с творчески инвенции.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu