Квебекският писател Жил Жобидон получи Наградата на петте континента за 2019 г.

Публикувано:
08:56ч / 13.11.2019г
Брой прочитания:
366
Брой коментари:
0

На заседание в централата на Международната организация на франкофонията (МОФ) в Париж на 12 ноември 2019 г., журито на Наградата на петте континента реши да я присъди на Жил Жобидон за романа му „Тихият страдалец“(„Le Tranquille affligé), издание на „Leméac“.
Жил Жобидон живее и работи в Монреал. Досега е написал пет романа, всеки от които е бил отличаван с награди. Автор е и на книга с поетични разкази, както и на сборник с новели.

Според международното жури, председателствано от Паула Жак, „Тихият страдалец“ „е история със съвременни акценти, в чието описане се съчетават възвишеното и привидната тривиалност. През деветнадесети век, по времето на големите колониални завоевания, един йезуит, отлъчен от своя религиозен орден, ще успее да убеди китайския император да финансира предприетото от него търсене на тайната за производството на оцветител с абсолютно черен цвят.“

Le tranquille Наскоро писателят обясни за квебекския сайт ledevoir.com, че „главният герой на този негов пети роман, прилича до голяма степен на френския йезуит Пиер-Марсиал Сибо, историк и ботаник, живял в Китай до смъртта си през 1780 г., който е подписвал писмата си до Франция с псевдонима „Тихият страдалец“.

С романа си Жил Жобидон иска да покаже, че Изтока и Запада никога не са се срещали, а са се „сблъсквали“ чрез интелектуалното плячкосване и подкопаването на социалната система, осъществявани от йезуитите в Китайската империя в продължение на четири века. „(ledevoir.com)

Журито присъди и специално отличие на Александър Ферага за романа му „След морето“, публикуван от „Фламарион“: „След морето“ разказва как жестоко приключва детството на малкия Александър. През едно лято той е принуден да се върне с баща си в неговата родина Алжир, който за момчето е чуджа страна. Разказвачът описва с проникновение травмите на необичаните деца.“

Официалната церемония по връчване на наградата ще се състои в централата на Международната организация на Франкофонията (МОФ) в Париж този петък, 15 ноември, от администратора на МОФ, г-жа Катрин Кано.

Наградата на петте континента има парична стойност от 10 000 евро. Създадена е през 2001 г. с цел да бъдат откроени литературните таланти, многообразието от култури и издателства, използващи френския език на петте континента. Тази награда носи на автора и международна известност. Лауреатът ще се възползва от промоционални пътувания през цялата година, като МОФ осигурява участието му в литературни срещи, международни панаири и салони, съобразени с неговите предпочитания.

Журито през 2019 г. беше съставено от дванадесет известни писатели от целия франкофонски свят. То беше председателствано от Паула Жак (Франция-Египет), а негови членове бяха Лиз Бисонет (Канада-Квебек), Ананда Деви (Мавриций), Юбер Хадад (Тунис-Франция), Моник Илбудо (Буркина Фасо), Венюс Кури-Гата (Ливан), Жан-Мари Густав Льо Клицио (Мавриций), Рене дьо Обалдия (Хонконг), Лионел Труйо (Хаити), Абдураман Вабери (Джибути), Джун Сю (Китай) и Жан Марк Турин (Федерация Валония-Брюксел), носител на наградата за 2018 г.

Международната организация на Франкофонията включва 88 държави и правителства: 58 пълноправни членове (между които и България) и 26 наблюдатели.

Публикацията може да бъде прочетена на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Сродни публикации:

10 финалисти за Наградата на петте континента 2019

 

Източник: МОФ