Съветът на Европа почита паметта на жертвите на Холокоста

Публикувано:
17:14ч / 24.01.2017г
Брой прочитания:
422
Брой коментари:
0

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд днес даде началото на поредица от прояви за отбелязване на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Пред възпоменателната плоча, поставена върху камък пред Двореца на Европа, бяха положени венци. Слова произнесоха Никос Анастасиадис, президент на Република Кипър, Клаус Вернер Йоханис, президент на Румъния; Кармел Шама-Хакоен, посланик на Израел в международните институции във Франция, Миранда Вуаласранта, председател на Европейския форум на ромите и пътуващите и Денис Ерхарт, президент на асоциацията „Забравените“. Накрая говори и Педро Аграмунт, председател на Парламентарната асамблея на Съвета.

Изложбите „Образование и памет – Холокостът в Румъния“ и „Имаше живот“ ще бъдат представени в преддверието на Комитета на министрите.  както и дейност за децата в училище Обучението ще се проведе в Eвропейския младежки център в Страсбург на 26 януари.

Възпоминателни прояви ще се проведат и в няколко държави-членки на Съвета на Европа.

През 2005 г. 27 януари е обявен от ООН за Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, защото на тази дата през 1945 г. Червената армия освобождава затворниците от концлагера Аушвиц (Освиенцим).

У нас от 2003 г. официално е приета датата 10 март като Ден за отбелязване на спасението на евреите в България и почитане паметта на жертвите на Холокоста.

 

Източник: www.coe.int