Азиатски фестивал в София 2019

Публикувано:
09:59ч / 16.06.2019г
Брой прочитания:
456
Брой коментари:
0

На 15 юни за трета поредна година в Борисовата градина в София се проведе Азиатски фестивал. Той беше под надслов „Магията на Изтока“ и в организирането му се включиха посолствата на 16 азиатски държави. Присъстваха обаче и посланици на страни от други континенти. Фестивалът бе подкрепен от Столична община, Държавния културен институт към министъра на външните работи, Министерството на туризма, Министерството на културата.

На откриването вицепрезидентът на България Илияна Йотова, под чийто патронаж се проведе събитието, привества присъстващите. Слова произнесоха Н.Пр. г-жа Сра Астари Расджид, посланик на Индонезия у нас, и Ахмед ал Мадбух, посланик на Държавата Палестина. По вече установена традиция официалната церемония, с която беше дадено началото на фестивала, завърши като високопоставените гости пуснаха в небето бели гълъби, символ на мира и волността.

Първата голяма атракция беше златно-червеният китайски дракон, движен от десетина българи, който обиколи пространството пред откритата сцена в Борисовата гладина и по се се качи на нея. Последва не по-малко ефектният танц от индийския щат Керала, в който основна роля има движението на очите, мимиката на танцьорите и жестовете им. Те представиха момент от древноиндийския епос Махабхарата.

До края на деня на тази сцена се изявяваха изпълнители и от други азиатски държави. Беше представено тяхното изкуство, традиции, обичаи. Хубавото е, че в много от артистичните прояви се включваха и българи, което показва, че Азия става все по-привлекателна и близка за нас.

В отделните павилиони, разположени в близост до откритата сцена в Борисовата градина, можеха да се купят сувенири и кулинарни специалитети на кулинарното майсторство на страните участнички във фестивала, да бъдат получени и информационни материали, както и да се проучат възможности за туристически пътувания до азиатски дестинации.

Посетителите имаха възможност да участват и в благотворителна томбола. Равносметката за събраните средства е 13380 лв., които ще бъдат предоставени в подкрепа на деца и семейства в риск от раздяла – кауза на фондация „За нашите деца“! Спечелилите номера от томболата ще бъдат обявени на www.detebg.org в началото на следващата седмица.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата на сайта ни:

За втори път Азиатски фестивал в България

Първи фестивал „Азия отблизо“ в София

Източник: www.evropaworld.eu