Софийският Блумсдей 2019

Публикувано:
11:36ч / 16.06.2019г
Брой прочитания:
739
Брой коментари:
0

Блумсдей е датата, на която се развива действието в романа на Джеймс Джойс „Одисей“ с главен герой Леополд Блум – 16 юни 1904 г. Всяка година на тази дата или в нейното навечерие почитателите на ирландския писател му отдават почит с литературни четения на откъси от романа. Това се случи за пореден път и в резиденцията на Н.Пр. Майкъл Форбс, посланик на Ирландия у нас, на 13 юни т.г.

За разлика от миналата година, когато дъждът попречи събитието да стане в двора, сега времето беше напълно подходящо за градинско парти. Ще уточня, че и двете възможности имат своя чар – уютната обстановка вътре в резиденцията предразполагаше към интимност на литературното преживяване, а на открито сред лехите с цветя, усещането беше за простор и смесване на различни цветове и аромати, каквато е самата проза на Джойс. За създаването на подходяща атмосфера допринесе и това, че на разположение на гостите отново бяха предоставени сламени шапки, каквито са се носели по времето, когато е написан романът „Одисей“ .

Четенето откри самият посланик като в различни моменти от вечерта напомняше за историята на произведението и значението му като литературен феномен. Н.Пр. Майкъл Форбс напомни, че преди да бъде призната за шедьовър, творбата на Джойс е предизвиквала и съмнения доколко е сполучлива. Напълно нормално при необичайния й стил и обем. „Това обаче е един истински европейски роман – подчерта посланикът, като обърна внимание на самото заглавие „Одисей“, което ни препраща към Древна Гърция, дала живителни сокове на литературна Европа.

Романът излиза за пръв път на български през 2004 година в превод на Иглика Василева. Неслучано тя винаги има почетно място в отбелязването на Блумсдей в България. И през тази година тя пое щафетата от Н.Пр. Майкъл Форбс, който чете откъс от „Одисей в оригинал, и подбра част от своя великолепен превод на български.

С много настроения и артистичност изпълниха текстове от романа на английски и български студенти англицисти.

Настроението се допълваше от подходяща музика и ирландски напитки – уиски, бира „Гинес“ и разнообразни вина.

Автор: Гергина Дворецка

Повече  снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата на сайта ни:

Блумсдей в София

Източник: www.evropaworld.eu