Българо-белгийски бизнес форум

Публикувано:
17:44ч / 24.04.2018г
Брой прочитания:
414
Брой коментари:
0

„България следва опита на Белгия в много области. Българското законодателство черпи опит и има добрия пример на законите в Белгия с тяхното приемане след Освобождението на България. Западноевропейската страна е също и модел за икономическа дипломация, от който можем да се учим.“ Това заяви председателят на БТПП, откривайки Българо-белгийски бизнес форум в Българската търговско-промишлена палата. Цветан Симеонов сподели с участниците в събитието, че Палатата има много партньори в Белгия, сред които: Търговската палата и съюз на предприятията на Брюксел, Федерацията на белгийските търговски палати, Търговската палата на Фландрия, Белгийската служба за външна търговия, Валонската агенция за износ и инвестиции.

От декември 2017 г. БТПП си сътрудничи и с Европейския център за икономическа, академична и културна дипломация (European center for economic, academic and cultural diplomacy – CIDIC), с който подготви и осъществи днешния форум. Симеонов подчерта отличното сътрудничество на БТПП с почетните консули на България в Белгия, на страната ни в Източна Фландрия, както и с дипломатическата ни мисия в Брюксел и Посолството на Белгия в София.

Симеонов отбеляза усилията на БТПП в културната сфера, като представи резултата от възстановителните работи, инициирани от Палатата за реставриране на къщата на първия председател на Софийската търговско-индустриална камара Иван Грозев в гр. Карлово и превръщането й в музей.

Барон Ернест де Ламин де Бекс, председател на Европейския център за дипломация се обърна към представителите на бизнеса от двете страни и потвърди готовността на организацията за задълбочаване на съществуващите и развиване на нови търговски и икономически отношения.

Посланик Мая Добрева сподели, че сътрудничеството на ниво бизнес и насърчаването на индивидуалните контакти остава в спектъра на нейната работа като посланик на България в Европейската столица. Посланик Добрева е почетен председател на CIDIC за първата половина на 2018 г. по повод председателството на България на Съвета на ЕС.

Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката на България, отбеляза нарастващата търговска активност между Белгия и България. По оценка на министерството Белгия е традиционен и важен партньор за нашата страна. През 2017 г. износът за Белгия възлиза на 1 116.8 млн. евро (72.7% ръст, в сравнение със същия период на 2016 г., 4.2% дял и 6-то място в българския износ), а вносът от Белгия е 637.9 млн. евро (5% ръст, спрямо същия период на 2016 г., 2.1% дял от общия внос, 15-то място във вноса). Салдото е положително и възлиза на 292.2 млн. евро.

Според Ганчев, белгийските компании, които вече са се установили на българска територия, имат дългосрочни интереси и са признати като силно социално ангажирани компании.

Презентация на икономическия и инвестиционен климат на България направи Теодора Ставрева, директор в Българската агенция за инвестиции. Тя очерта положителните аспекти в развитието на българската икономика и посочи фактите, които я правят силно конкурентна.

Търговският съветник към посолството на Белгия в София Ан Дефурни също представи подробна информация за възможностите за двустранни икономически връзки и бизнес. Тя даде и редица полезни съвети на белгийските компании, които тепърва опознават местния пазар.

Проведоха се десетки срещи между българските и белгийските фирми с общи интереси в областите: хранително-вкусова промишленост, машиностроене, авточасти, авиационна промишленост, транспорт и логистика, консултантски услуги, медии и др. В събитието се включиха над 60 представители на бизнеса от България и Белгия.

Източник: БТПП