Българо-индонезийските отношения са във възход

Публикувано:
10:43ч / 01.10.2019г
Брой прочитания:
365
Брой коментари:
0

Приемите, които дава Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланичка на Индонезия у нас, по случай националния празник на своята страна, винаги са като артистични спектакли. В тях има музика, танци, снимки на красиви изгледи от Индонезия и ревю на съвременна мода с фолклорни елементи. Тази година бяха представени модели на модния дизайнер Чоси Лату.

Събитието се състоя на 24 септември т.г. и беше уважено от вицепремиера на България Илияна Йотова, която заедно с Н.Пр. Сри Астари Расджид сряза своеобразната конусопидна торта „тумпънг“, направена от ориз, зеленчуци и риба. В тази церемония участваха и един от почетните консули на Република Индонезия – г-н Борислав Петров, и директора на дирекция „Азия, Австралия и Океания“ в Министерството на външните работи Христо Полендаков.

В началото на приветствието си към гостите Н. Пр. г-жа Сри Астари Расджид сподели, че поводът за това събитие е щастлив, но наскоро Индонезия претърпя голяма загуба третият поред президент на страната, Бахаруддин Юсуф Хабиби. В знак на почит към паметта му гостите запазиха минута мълчание.

По-нататък в словото си посланичката напомни, че тази година се отбелязват 63 години от установяването на дипломатически отношения между Индонезия и България и с годините, партньорството ни продължава все повече да се развива. Доказателство е и посещението на индонезийския министър на външните работи г-жа Рътно Марсуди миналата седмица в България. Изминали са 25 години, откакто за последен път индонезийски външен министър е посещавал България. По време на визитата й тя се срещна не само с колегата си Екатерина Захариева, но бе приета и от министър-председателя Бойко Борисов и от президента Румен Радев.

Заедно с министъра на икономиката, Емил Караниколов, министър Марсуди откри Индонезийско-български бизнес форум, в който участваха повече от 100 представители на бизнеса от Индонезия и България. По време на посещението й бе подписан Меморандум за разбирателство между Индонезийските търговски палати и Българската търговско-промишлена палата. Н. Пр. г-жа Сри Астари Расджид подчерта:“Миналата година регистрирахме изключително нарастване на търговията с над 330 %. „Това обаче не ни задоволява, както бе изтъкнато от двамата външни министри. Ние трябва да удвоим тези цифри в следващите пет години.“ С над 15% са се увеличили българските туристи в Индонезия.

Посланичката на Индонезия се спря и на сътрудничество в сферата на културата. Постоянна колекция на индонезийското културно наследство е представена в Националната галерия „Квадрат 500“. Експозицията беше открита официално от индонезийския външен министър г-жа Рътно Марсуди и от българския министър на културата Боил Банов.

Н. Пр. г-жа Сри Астари Расджид изрази надежда, че тази колекция ще вдъхновява българите да изучават историята, за да разбират по-дълбоко Индонезия.

После гостите на приема имаха удоволствието да чуят изпълненията на талантливата индонезийска певица Реда и на българската – Ренета Колева. Гостита можаха да се насладят на опитат индонезийски кулинарни специалитети. На тръгване всеки получи пакет с рекламни материали за красивата екзотична страна.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu