Октомври е Европейският месец на киберсигурността

Публикувано:
16:35ч / 01.10.2019г
Брой прочитания:
157
Брой коментари:
0

Започва Европейският месец на киберсигурността във всички държави членки на Европейския съюз. Кампанията има за цел да насочи вниманието към киберзаплахите и да повиши осведомеността на европейските граждани и организации по въпросите на киберсигурността чрез образование и споделяне на добри практики. Тази година акцентът ще бъде върху различни теми, разкриващи нуждата от промяна в поведенческите модели и представящи на потребителите подходящи примери, които да им помогнат да осъзнаят рисковете, които крият новите технологии. 

Всички събития и инициативи свързани с Европейския месец на киберсигурността са координирани от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и Европейската комисия с подкрепата на държавите членки. Фокусът на кампанията е върху две основни теми: първо, върху ежедневните навици, проверки и поведение, които се изискват за безопасност онлайн, и второ, върху това как да сме технологично грамотни и същевременно защитени по отношение на  бързоразвиващите се технологии. Общата цел е да се гарантира, че гражданите са наясно с рисковете онлайн и имат инструменти, за да станат по-защитени и уверени потребители.

Първата тема обхваща основните принципи на „онлайн хигиената“, тоест правилните навици, които гарантират нашата безопасност онлайн и които всеки трябва да възприеме в ежедневието си. Потребителите, които подхождат правилно към своята киберсигурност се чувстват поуверени, когато използват своите компютри, смартфони, интелигентни часовници или всякакви други устройства, свързани с интернет. Основното послание е, че киберхигиената е навик, който се придобива на ранна възраст и остава за цял живот.

Изпълнителният директор на ENISA Удо Хелмбрехт допълни: „Киберзаплахите непрекъснато мутират и от нас зависи най-вече дали ще опазим своята сигурност онлайн. Главна цел на Европейския месец на киберсигурността е всички граждани да бъдат наясно с рисковете във виртуалната среда и да разполагат с необходимото, за да бъдат поадаптивни и уверени потребители. През октомври приканваме всички да останат бдителни по отношение на новите технологии и да научат как да си изградят добри навици за киберхигиена“.

Втората тема поставя ударение върху „нововъзникващите технологии“ и върху нуждата от сигурност за потребителите и техните авангардни устройства. Технологиите се развиват бързо и е редно, придобивайки нов продукт, да настройваме по подходящ начин параметрите за сигурност и защита на личните данни. Гражданите ще бъдат запознати отблизо с въпросите, на които следва да отделят внимание, що се отнася до новите технологии.

Европейският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел заяви: „Изграждане на доверие, знания, добра осведоменост и устойчивост са от съществено значение, за да се защитим в непрекъснато променящата се среда на киберзаплахи. Европейският месец на киберсигурността е част от нашите по-големи усилия да развиваме и поддържаме уменията си за безопасна употреба на интернет, да прилагаме широкообхватни предпазни мерки и да създадем наистина сигурен единен цифров пазар.“ 

При днешния старт на кампанията ENISA публикува видеоклип с основни проверочни въпроси за ежедневното ни използване на интернет. Освен това на 30 септември от 11:00 ч. ENISA организира сесия за въпроси и отговори в Туитър, по време на която граждани и организации можеха да й отправят запитвания относно киберсигурността и начините да използват безопасно своите устройства

Европейският месец на киберсигурността е ежегодна кампания на Европейския съюз за повишаване на осведомеността и популяризиране на киберсигурността сред гражданите и организациите, както и за предоставяне на актуална информация, свързана със сигурността.

Повече информация ще откриете в прикаченото съобщение на Агенцията за киберсигурност (ENISA), както и на интернет страницата на кампанията.

 

Източник: Представителство на Европейската комисия в българия