Българо-марокански франкофонски проект

Публикувано:
12:23ч / 06.10.2020г
Брой прочитания:
376
Брой коментари:
0

Поредната франкофонска проява в резиденцията на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко, беше озаглавена „Етнокултурен диалог между Мароко и България чрез френския език и изкуството“ и се състоя на 2 октомври т.г. Беше представен проектът „Болката на пясъците“ на Асоциацията на учителите по и на френски език в България (APFB) с председател Вяра Любенова и танцова формация „Софистик-Живо“ с ръководител Елина Топалска.

Идеята за проекта се ражда, когато през октомври 2019 г., когато танцова формация „Софистик-Живо“ взема участие в VII Международен фестивал за традиционен фолклор и народни изкуства в гр. Загора, Мароко по покана на международната организация за фолклорни фестивали FLAMANT . Тогава чудесните впечатления от мароканската култура и спонтанно родените приятелства подтикват българските участници да помислят как да продължат контактите си. Така се поставя началото на този проект, свързващ нашите две страни чрез френския езк и културата.

Събитието в резиденцията на мароканската посланичка уважиха с присъствието си Н.Пр. г-жа Флоранс Робeн, посланик на Франция, доц. д-р Рени Йотова, назначена наскоро за Представител на Международната организация на Франкофонията за преподаването на френски език по света в Дакар, доц. д-р Георги Жечев, ръководител на катедра „Романистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, който и един от предишните председатели APFB, както и други членове на Асоциацията, видни български франкофони, журналисти, поети и писатели.

Като домакин на събитието Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, която е и председател на Групата на франкофонските посланици в България, поздрави сърдечно присъстващите. Тя подчерта значението на представяния проект, който се осъществява в годината, когато Международната организация на Франкофонията (OIF) отбелязва 50-годишнината от създаването си. За съжаление, пандемията от COVID 19 постави своя отпечатък върху програмата за честванията на тази важна годишнина за целия франкофонски свят.

Представяйки проекта, председателят на APFB Вяра Любенова поясни, че той се вписва не само в поредицата от събития, посветени на юбилея на OIF, а и в отбелязването за втори път на Международния ден на преподавателя по френски език, утвърден по инициатива на президента Еманюел Макрон, както и в честванията на 60-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Кралство Мароко, която се навършва прз 2021 г.  Наложената от пандемията ситуация осуети идването на мароканските партньори по проекта в София през март т.г., но както каза г-жа Любенова: „Който иска да направи нещо, го прави, а който не иска – намира извинения“. Така вместо да оставят проектът да пропадне, инициаторите му го трансформираха в дистанционен.

В рамките на езиковата и образователната му част по време на дистанционното обучение ученици от Френската гимназия в София работиха по мароканска приказка, разказана от артистите Закария Заки и Моамед Уаму (Миду) и по новелата „Болката на пясъците“. Вдъхновени от текста на младия марокански писател и преподавател Абделазис Ерашиди, те направиха литературно четене, писаха есета, рисуваха. Към дистанционната работа по проекта в часовете по френски език се присъединиха и ученици от 35 СОУ.

Вяра Любенова благодари на всички партньори, допринесли за осъществяването на проекта, и специално на Елина Топалска, ръководител на танцова формация „Софистик-Живо“.

Като финален продукт на проекта е изработен  кратък художествен филм, включващ всички аспекти на работата – мароканска литература, френски език, арабска музика, танц, национални дрехи (кафтани), автентична среда. Проектът е осъществен с подкрепата на Международната организация на Франкофонията.

В приветствието си към участниците в проекта доц. д-р Рени Йотова изрази удовлетворението си от възможностите, които той е дал за общуване между българските и мароканските младежи във време на изолация, наложена заради COVOD 19 и по този начин е помогнал да бъде преминат по-леко този труден период. Като един от восокопоставените представители на Международната организация на Франкофонията тя изтъкна, че за Организацията е било удоволствие да подкрепи такъв проект, стимулиращ диалога между културите.

След представянето на проекта ученици от Френската гимназия в София и танцьорки от „Софистик-Живо“ изнесоха кратка програма, съчетаваща танци и четене на откъси от новелата „Болката на пясъците“ от младия марокански писател и преподавател Абделазис Ерашиди, а накрая някои от тях споделиха лични впечатления от Мароко.

Събитието се превърна в поредния франкофонски празник, в който, естествено, не липсваха и неповторимите марокански кулинарни вълшебства.

Автор: Гергина Дворецка

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: www.evropaworld.eu