Франкофонски прием в резиденцията на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи

Публикувано:
20:44ч / 01.10.2020г
Брой прочитания:
175
Брой коментари:
0

Франкофонски прием даде на 29 септември т.г. в софийската си резиденция Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, в чест на доц. д-р Рени Йотова, която е назначена в Дакар за Представител на Международната организация на Франкофонията (OIF) за преподаването на френски език по света. Присъстваха членове на Групата на посланиците франкофони, акредитирани в България, на която Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи е председател: Н. Пр. г-жа Флоранс Робен, посланик на Франция; Н.Пр. Мюриел Берсе Коен, посланик на Швейцария; Н.Пр. г-жа Андреа Вике, посланик на Австрия; Н.Пр. Халид И. Емара, посланик на Египет; Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф, посланик на Аржентина, както и представители на франкофонски институции у нас: Френският институт в България, CREFECO (Регионален франкофонски център за Централна  Източна Европа), AUF (Унверситетска агенция на Франкофонията) и видни българи франкофони.

В началото на приема в чест на доц. Рени Йотова Н.Пр. г-жа Закиа Ел мидауи припомни сважни моменти от нейната работа като високопоставен служител на Франкофонията – първо като директор на CREFECO (Франкофонски регионален център за Централна и Източна Европа) в София, а след това като директор на BRECO (Регионално бюро на OIF за Централна и Източна Европа) в Букурещ и сега на новия си пост в Дакар. Тя подчерта, че професионалното развитие на г-жа Йотова постоянно върви във възходяща линия.

Тази вечер имах удоволствието да връча на доц. д-р Рени Йотова почетния плакет на фондация „Европа и светът“ за 5-годишнината на сайта ни evropaworld.eu за активно партньорство. Почетен плакет от фондацията ни получи дни преди това Н.Пр. Закиа Ел Мидауи за подкрепата, която оказва на български таланти и културни инициативи.

В словото си доц. Рени Йотова сърдечно благодари на посланичката на Мароко за приема, който организира в нейна чест, и отбеляза важни моменти от развитието на Франкофонията през последните година, с които е свързан и нейният професионален път:

„През 2010 поех задълженията си в Букурещ и пристигнах в ключов момент за Международната организация на Франкофонията, защото през същата година беше организирана конференцията „Жените и Франкофонията“, която събра 800 жени от юг и север, от изток и запад  около темата за предприемачеството. По повод тази конференция, която беше организирана под патронажа на президента на Румъния Клаус Йоханис, беше отправен Апелът от Букурещ – важен документ за стратегията на нашата Организация. През следващите години нашето Регионално бюро проведе поредица от семинари в различни страни и създадохме мрежа на гражданското общество от организации, работещи за равни възможности.

2018 г. също беше решаваща, защото тогава беше организирана 17-ата франкофонска Среща на върха в Ереван. На нея бяха подписани два важни документа за региона: ново споразумение за седалището с Румъния за нашето представителство, както и Езиков пакт с Република Молдова, целящ засилване на употребата и влиянието на френския език в тази страна. През 2019 г. имахме нова генерална секретарка Луиз Мушикивабо, която дойде през януари и първото й посещение в чужбина беше в Букурещ. Това беше голяма чест за нас. Спомням си, че когато тя се срещна с 500 студенти по време на срещата, организирана от Униерситетската агенция на Франкофонията в университета по ветеринарна медицина тя говори за Франкофонията като за пространство на солидарността, хуманността и иновациите. По време на таз среща тя потвърди отново ангажимента си към младите хора. Тази солидарност се прояви и по време на пандемията. Поздравявам CREFECO,  който се мобилизира, за да запази връзката си с образователната общност и оргинизира дейности за младите, за да не се чувстват изолирани и изоставени в тези трудни времена, разчитайки на цифровите технологии. Това ще бъде и едно от предизвикателствата по време на новия ми мандат, защото Франкофонията разработва нови стратегии в дигиталното пространство, включително и в преподаването.

Доц. д-р Рени Йотова припомни и важната роля на Мрежата на националните кореспондентите на Франкофонията към Министерствата на външните работи. Тя благодари специално и на българските власти за това, че предоставиха на Франкофонията една сграда, в която се помещават ESFAM (Висше училище на Франкофонията по администрация и мениджмънт) и CREFECO. Сградата се намира на улица „Леополд Седар Сенгор“. Това име й беше дадено по повод 20-годишнината от приемането на България за пълноправен член на Международната организация на Франкофонията през 1993 г. Пресечната й улица пък се нарича „Франкофония“! Това е знак за принадлежността на България към тази организация.

В заключение тя каза, че се надява, поемайки новите си фунции в Дакар да изгради мостове между хората и културите и да изпълни голямата мечта на един от бащите основатели на Франкофонията Леополд Седар Сенгор, който говори за „голямата среща, на която човек нещо дава и нещо получава“.

В края на официалната част от приема Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи използва случая, за да съобщи, че за зам.-председател на Групата на посланиците франкофони в България е избрана Н.Пр. г-жа Флоранс Робен, посланик на Франция. Тя сподели също така, че по време на Международния софийски кинофестивал, който се провежда в момента, се прожектират и филми от франкофонски страни и по този повод тя го е посетила заедно с други посланици франкофони и е произнесла слово.

Накрая Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи покани гостите да опитат от известните марокански кулинарни специалитети и вечерта продължи с приятелски разговори.

 

Гергина Дворецка

Председател на фондация „Европа и светът“ и главен редактор на сайта й

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

 

Източник: www.evropaworld.eu