Български акценти в сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

Публикувано:
11:19ч / 25.01.2016г
Брой прочитания:
391
Брой коментари:
0

От днес в Страсбург започва зимната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). В нея участват президентът Росен Плевнелиев и министърът на външните работи Даниел Митов, който днес ще говори пред Асамблеята от името на председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа. България пое това шестмесечно ротационно председателство през ноември 2015 г.. Изказването на президента Плевнелиев е включено в програмата за утре, 26 януари.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Яглан ще представи годишната равносметка за работата на организацията.

Основните тематични акценти за тази сесия на ПАСЕ са миграционната и бежанска криза в Европа, международният тероризъм и функционирането на демократичните институции в Полша. Ще бъдат представени докладите „Средиземноморието – вход за нелегални мигранти“, „Организираната престъпност и мигрантите“, „Чуждестранните бойци в Сирия и Ирак“, „Борбата с международния тероризъм при спазване на нормите и ценностите на Съвета на Европа“ и др.. Ще бъде обсъждано положението в Нагорни Карабах и Косово, закрилата на жените, както и на защитниците на човешките права в страните членки.

Цялата програма на сесията може да видите тук.

Още в сайта ни за българското председателство на Комитета на министрите:

Посещение на генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Яглан

 

 

 

Източник: assembly.coe.int