Съветът на Европа отбелязва Международния ден в памет на Холокоста

Публикувано:
11:53ч / 27.01.2016г
Брой прочитания:
326
Брой коментари:
0

Със специална церемония днес в Съвета на Европа в Страсбург ще бъде отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холокоста.  Пред паметната плоча близо до входа на Двореца на Европа цветя ще поднесат генералният секретар Турбьорн Яглан, председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт, посланик Катя Тодорова, постоянен представител на България в Съвета на Европа, Кармел Шама-Акоен, посланик на Израел към Международните организации във Франция, ръководители на организации в защита ромите и на малцинствата.

erezБългария председателства Комитета на министрите на Съвета на Европа от ноември 2015 до май 2016 г.. По този повод българският министърът на външните Даниел Митов направи изказване на 25 януари, в първия ден на зимната сесия на ПАСЕ (Парламентарната асамблея на Съвета на Европа). Президентът Росен Плевнелиев също се включи в работата на сесията и говори вчера в пленарната зала. В Двореца на Европа той поднесе цветя пред бюста на Димитър Пешев, известен със своята роля за спасяването на българските евреи.

Съветът на Европа има основна роля за обявяването на Деня в памет на Холокоста. Това става по инициатива на министрите на образованието на страните членки на организацията през октомври 2002 г. Датата 27 януари е избрана от Германия и Франция, защото това е денят, когато през 1945 г. са освободени 7000 концлагеристи от лагерите Аушвиц-Биркенау. Отбелязването на Деня на Холокоста обаче може да се провежда и на други дати във всяка отделна страна в зависимост от историческия й опит. За България тази дата е 10 март – на нея през 1943 г. Пловдивският митрополит Кирил и Софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането на стотици евреи от Пловдив към нацистките концлагери.

 

 

Източник: www.coe.int