Посещение на Генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Яглан

Публикувано:
08:29ч / 13.10.2015г
Брой прочитания:
242
Брой коментари:
0

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Яглан беше на официално посещение в България на 12 октомври, за да се срещне с президента на страната Росен Плевнелие, председателката на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, министъра на външните работи Даниел Митов и министъра на правосъдието Христо Иванов.

Посещението предхожда поемането от България на председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа от 10 ноември в продължение на 6 месеца. Темите на разговорите бяха приоритетите на България по време на българското председателство: правата на детето, свободата на медиите и правата на хората с увреждания и социално слабите групи. Сред другите теми на разговорите бяха правата на човека в Европа, борбата с корупцията, миграционната криза и положението в Украина.

Да припомним, че България стана 26-тата страна членка на Съвета на Европа на 7 май 1992 г. В момента в организацията членуват 47 страни.

Комитетът на министрите е основният орган на Съвета на Европа. В него участват министрите на външните работи на държавите членки.

В Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и в Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа страната ни има по шестима представители и по шестима техни заместници.

Интервю с Турбьорн Яглан от архива на сп.“Тема“

 

Източник: coe.int