Белведере кани на Свети Валентин за целувка пред „Целувката“

Публикувано:
12:31ч / 11.02.2023г
Брой прочитания:
141
Брой коментари:
0

На 14 февруари от 18.30 до 21.00 ч. влюбени двойки могат да си направят безплатно снимки пред известната картина на Густав Климт „Целувката“ във виенската галерия Горно Белведере. Фотосесията ще се проведе в Деня на влюбените на фона на едно от най-красивите обяснения в любов в историята на изкуството.

Под мотото „ЕЛАТЕ ЗА ЦЕЛУВКА“ виенската галерия, разположена в двореца Белведере, отваря залата, където са изложени творбите на Климт, извън обичайното работно време на тазгодишния Ден на влюбените – за влюбени двойки и фенове на изкуството, които искат да се целунат пред „Целувката“ и да се снимат. Професионални фотографи ще запечатлят всяка целувка, запазвайки я като романтичен спомен от този специален ден за години напред.

Густав Климт, Целувката © Belvedere, Wien

Смята се, че на картината Густав Климт е изобразил самия себе си и своята любима Емилия Фльоге. Мъжът покровителствено е надвесен над жената, като е обхванал лицето й в шепите си. Тя го е прегърнала през врата, коленичейки боса върху китни поля, в поза, символизираща пълно примирение и отдаденост. Очите й са блаженно затворени, сякаш за да се откъсне от реалността и да се пренесе в света, който само двамата могат да споделят. Целувката не е по устните, което би я направило плътска и романтично страстна, а по лицето на момичето. Сякаш, за да покаже, че това което я свързва с мъжа до нея никога няма да се промени. С тази творба австрийският художник Густав Климт създава през 1908/09 г., в разгара на своя „златен период“, универсален символ на любовта като централна тема на човешкото съществуване. Днес „Целувката“ на Климт е едно от най-известните произведения на изкуството в света и сърцето на колекцията на Белведере.

В допълнение към уникалната възможност да се снимат пред оригиналния шедьовър на Густав Климт, посетителите получават своята снимка, разпечатана в най-високо качество, а след това могат да се разходят безплатно из залата на Климт и да се насладят на вечното изкуство. Посещението ще приключи в голямата, блестяща бяла зала на приземния етаж, наречена sala terrena, където влюбените ще могат да вдигнат наздравица за любовта с чаша шампанско.

Възползвайте се от уникалната възможност да изживеете един романтичен Свети Валентин в двореца Белведере и да занесете у дома си незабравим спомен от вашата целувка пред най-известната целувка, призовава директорът на Белведере Волфганг Бергман и кани всички влюбени двойки и просто влюбени в изкуството хора.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София