Засилен интерес към изложението ВАКАНЦИЯ & СПА 2023

Публикувано:
15:17ч / 21.02.2023г
Брой прочитания:
280
Брой коментари:
0

Засилен интерес и от изложители, и от посетители бе регистриран на Международното туристическо изложение ВАКАНЦИЯ & СПА, чието 39-о издание се проведе в столичния Интер Експо Център от 15 до 17 февруари т. г.

Над 250 участници от 15 държави се представиха на най-престижния туристически форум у нас, който се организира от Прим Експо, под егидата на Министерство на туризма на Република България. Броят на изложителите бе над два пъти повече от този през 2022 г.

Изложението ВАКАНЦИЯ & СПА 2023 бе открито от служебния министър на туризма Илин Димитров. Той изтъкна, че записванията за зимния сезон са 5% над 2019 г., като се очаква сезонът да бъде рекорден. Илин Димитров бе поканил на откриването своите предшественици на поста министър на туризма, някои от които уважиха поканата. Той подчерта, че това символизира необходимостта от приемственост в този важен сектор. Министър Димитров награди с грамота и отличието „Златна роза“ организаторите на изложението – Бисерка и Вихра Огнянови от Прим Експо. От своя страна Вихра Огнянова изрази признателността си към турските туристически фирми, които успяха да дойдат в София въпреки катастрофалното земетресение, което сполетя страната им само дни преди началото на ВАКАНЦИЯ & СПА 2023. Не е ясно дали поради съчувствие, или поради традиционния интерес към южната ни съседка, но много посетители се наредиха пред щандовете на известни турски курорти.

Вниманието на гостите на изложението бе насочено и към други балкански страни. Няколко сръбски общини се бяха сдружили, за да оформят свое пространство в центъра на една от двете зали в Интер Експо Център. Показаните бутилки със сливовица и други алкохолни напитки действаха като магнит за посетителите. Щандовете на гръцките изложители бяха по-разпръснати, но предлагаха широка гама от атракции – както круизи около Атон, така и почивки по егейското крайбрежие и в Тесалия. Италианският туризъм този път бе представен само от остров Сардиния. За сметка на това,  на  ВАКАНЦИЯ & СПА 2023 бяха показани за пръв път някои екзотични дестинации като Алжир, Мавриций, Малдивите и Перу.

Отделно трябва да се изтъкне бълтарското участие, с още по-засилено представяне на редица наши общини. Повечето от тях се бяха постарали да измислят нещо по-оригинално, за да привлекат вниманието на посетигелите. Много хора искаха да се снимат с малките танцьори от ансамбъл „Малинарка“ и фолклорен клуб „Танцувай за здраве“ от Берковица. Велинград бе заложил на група красиви момичета, облечени в четнически униформи. А Сливен бе изпратил няколко юначни българки в хайдушни одеяния, които канеха гостите в нещо като юрта.

Сред участниците за пореден път бе и Българо-финландското дружество за приятелство, което показа на своя щанд книги и публикации за Финландия, представящи я като интересна туристическа дестинация. На това участие посвещаваме отделна публикация на сайта ни.

В края на събитието беше проведена традиционната томбола с награди за посетителите.

Владимир Дворецки

Повече снимки от събиитето може да видите тук и тук.

Още по темата на сайта ни:

„Ваканция и СПА“ 2022

Българо-финландското дружество за приятелство на туристическото изложение 2022 г.

„Ваканция и СПА“ 2020

„Ваканция и СПА“ 2018

Идеи за пътувания наблизо и далече

 

Източник: www.evropaworld.eu