Бернини и римският барок: модерният начин на изразяване

Публикувано:
16:36ч / 14.05.2018г
Брой прочитания:
237
Брой коментари:
0

Италианският културен институт в София и Националната галерия представят 58 шедьоври на Римския барок, свързани с творчеството на видни личности от Бернини до Кавалер д’Арпино и Матия Прети. Изложбата, която се организира под патронажа на Столичната община, ще ни пренесе в Италия през XVII век, за да опознаем наситения и завладяващ начин на изразяване, характерен за този период.

На вернисажа ще присъстват Н.Пр. посланикът на Италия в България Стефано Балди и директорът на Италианския културен институт г-жа Луиджина Педди, които официално ще открият изложбата заедно с домакина на събитието – директора на Националната галерия г-жа Слава Иванова и куратора проф. Франческо Петручи.

Изложбата

За първи път в България ще бъде представена толкова разнообразна колекция от жанрове и теми, предпочитани от поръчителите на изкуство по онова време: от портрети и автопортрети, пейзажи и алегории с изискан класически вкус до това, което определяме като „Триумфален барок“, с неговите религиозни изображения между съзерцателния интимизъм и силата на Христовата драма.

Благодарение на изложените произведения ще можем да се запознаем и с гения на Джан Лоренцо Бернини, смятан за най-великия представител на изкуството за неговото време. Изключително талантлив художник, скулптор, сценограф, драматург и архитект, той е изследвал много нови области в търсене на свой собствен начин на изразяване, който по-късно се превръща в универсален език на Барока. Изложбата ще представи една по-малко известна на широката публика страна на Бернини, акцентирайки върху образа му на художник и проектант. До неговите творби ще застанат шедьоври на много от художниците, събрали се в Рим именно благодарение на творческия магнетизъм на Бернини, поощрител на различните енергии и гениални идеи. Благодарение на колекцията, съхранявана в двореца Киджи в Арича, ще можем да се възхитим на произведения на Момпер, Бачичо, Кавалер д’Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и много други.

Модерният начин на изразяване

Посветена на Българското европредседателство, изложбата ще ни накара да помислим върху значението на комуникацията през епохата на бароковото изкуство, което, благодарение на изцяло нови конотации за времето си, прави революция в естетиката и разпространението на изкуството. Изложената колекция предлага на посетителите възможността да оценят този стил в неговата очарователна сложност и неоспорима оригиналност.

Съпътстващи събития

Поредица от събития и срещи с експерти ще послужи за паралел между обществото през XVII век и обществото днес, разкривайки един изключително модерен и проницателен език на общуване.

  • 16 май 2018 г. 11:00ч. – Лекция на проф. Франческо Петручи „Бернини и бароковата школа“ за ролята на Бернини в зараждането на римския Барок и влиянията върху Барока като цяло – Бална Зала на Националната Галерия

  • 29 май 2018 г. 17:30ч. – Лекция „Политика и наука от епохата на Бернини“ на доц. Пенка Данова за връзката между политиката и развитието на науката в Барока – Зала 7 на Националната Галерия

  • 12 юни 2018 г. 17:30ч. – Лекция „Човешкото и божественото в бароковия символизъм“ на проф. Красимир Делчев за метафорите и символиката на Барока във всички фигуративни изкуства – Зала 7 на Националната Галерия

  • 28 юни 2018 г. 17:30ч. – Музикална лекция „Музика и символизъм по времето на Бернини“ на Чиро Карбоне (класическа китара) за връзката между музика и символика в бароковия период – Балната Зала на Националната Галерия

Вход свободен до изчерпване на местата.

Източник: Италианският културен институт в София