Отбелязваме 50 години от паметните събития в Прага

Публикувано:
09:04ч / 15.05.2018г
Брой прочитания:
500
Брой коментари:
0

Чешкият център съвместно с Посолството на Чешката република в София и фестивала Фотофабрика, представят документална фотоизложба, свързана с потушаването на Революцията в Прага през 1968 г. Тази изложба идва като част от нашето закъсняло извинение за онези 33 български танка, взели участие в потушаването на Пражката пролет.

В София на 15 май (вторник) в Експозиция за национално помирение (гарнизонното стрелбище до хотел Хилтън) от 18:00 ч. ще бъде открита изложбата „21 август 1968: Краят на Пражката пролет“ с участието на куратора Дана Киндрова.

Изложбата включва исторически кадри от нощта на 20-и срещу 21 август 1968г., когато пет страни от организацията на Варшавския договор нахлуват в Чехословакия с над 5 хиляди танка. България е една от първите държави, която се включва в „братската помощ срещу контрареволюцията“ и последна се извинява за своето участие в този срамен момент от европейската история.

Повечето снимки в изложбата са репортажни и запечатват онези моменти от августовския ден на 1968 г., когато пролетта свършва, за да започне нов политически сезон.

Куратор на проекта е Дана Киндрова, която е също така фотограф и темата за съветските войски не й е чужда. През 1990 – 1991 г. заснема оттеглянето им от Чехословакия, а впоследствие, след като преди 15 години издава публикация на тази тема, решава да събира фотографии, запечатали тяхното „пристигане“. Четири години издирва снимки не само сред фотографи, наследници на авторски права, колекционери, но и в архивите на много институции.

Изложбата в София представя подбор на снимки от август 1968 от общо 19 фотографи и от пет архива – Густав Аулехла, Ян Бартушек, Яромир Чейка, Бохумил Доброволски, Иржи Егерт, Йозеф Хник, Дагмар Хохова, Мирослав Хуцек, Мирослав Кхол, Либуше Киндрова, Владимир Ламер, Мирослав Мартиновски, Милон Новотни, Антонин Нови, Ян Рейх, Иржи Стивин, Даниела Сикорова, Иржи Вшетечка и Вацлав Тоужимски, който заснема драматичните моменти в Либерец. Има кадри от архива на Чехословашката телеграфна агенция, Северночешкия музей в Либерец. Фотографии е предоставила и бившата главна редакторка на списание „Чехословашка фотография“ (Československá fotografie) Алена Шоуркова, която се сдобива с тях след като неизвестен автор пуска снимките в пощенската й кутия.

Снимките са отпечатани върху пенокартон, т.е. не става въпрос за увеличени оригинали, защото през 70-те и 80-те години в Чехословакия не е било възможно да се показват фотографии, запечатали нахлуването на войските, и авторите старателно са пазили негативите.

Всички фотографии са разпечатани от сканирани копия, направени от оригиналните негативи и благодарение на тази техника качеството им е много добро.

На същата тема е посветена и специалната прожекция на чешкия документален филм „Братя отвъд гроба“, последвана от дискусия, в която ще вземат участие кураторът на изложбата Дина Киндрова, режисьорът на филма Мартин Джазаири, Щепан Черноушек, Деян Кюранов, Стефан Иванов и Еми Барух. Събитието ще се състои на 16 май (сряда) от 18:30 ч. в  Чешкия център  (ул. „Г.С. Раковски” 100).

Филмът,  заснет през 2017 г.  разкрива съдбата на някогашните деца от Миловице – градче, в което по време на окупацията са настанени съветските войски, заедно със семействата им. Филмът задава въпроси и търси отговори днес, от децата на някогашните офицери в Миловице .

Изложбата  „21 август 1968: Краят на Пражката пролет“  може да бъде разгледана до 15 юни в Експозиция за национално помирение (гарнизонното стрелбище в Южен парк 2, до хотел Хилтън,  адрес: бул. „България“39 ) от вторник до неделя  между 10:00 – 18:00 ч.

Не пропускайте тези събития, които ще ви върнат 50 години назад, за да си спомним за Прага и края на нейната пролет!

Прилагаме допълнителна информация, подготвена от чешките партньори, както и подробности по темите и събитията, които можете да намерите и тук:

http://sofia.czechcentres.cz

https://www.fotofabrika.org

sofiahistorymuseum.bg

Петият фестивал Фотофабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година и включва проекта: „Паметта на града – фотомаратон и изложба”, изпълняван с финансовата подкрепа на Столична община Програма Европа 2018.

 

Източник: Чешки център София