Библиотеката – хранилище на знанието

Публикувано:
11:33ч / 11.05.2018г
Брой прочитания:
228
Брой коментари:
0

По случай 11 май – Празник на библиотекаря – Столична библиотека открива документалната изложба „Прослава на св. св. Кирил и Методий“, посветена на паметта на Първоучителите. Сред ценните старопечатни издания от фондовете библиотеката са: Псалтир от 1757 г., Служебник 1855, Ирмология  1851, Евангелие 1859, превод на Неофит Рилски, Антоний Хилендарец Кратко описание на Святата и преславна гора Атонска 1853, Писменица на славянский язык на Иван Момчилов 1847, Славяноболгарское детеводство 1835 и др.

Софиянци и гости на столицата ще могат да разгледат и изложбите „Илюстрациите в детските вестници и списания до 1944 г.“,Илюстрации от поколението Милениум и „Младите творят“.

Изпълнителите от мъжката вокална група „Светоглас” ще поздравят гостите, а известни български писатели като Захари Карабашлиев, Мирела Иванова, Пламен Дойнов, Кристин Димитрова, Йордан Ефтимов, Роман Кисьов, Иван Ланджев и др. ще четат свои произведения и ще отправят послания за празника към Столична библиотека.

Ще бъде учреден клуб „Учители“ към Столична библиотека съвместно с преподаватели от софийските училища, които ще си партнират в общата мисия за насърчаване на четенето и грамотността.

От 8:30 до 19:30 ч. всички желаещи ще могат да получат безплатни едногодишни читателски карти и да се запознаят с библиотеката.

Източник: Столична библиотека