Европейският ден на езиците продължава

Публикувано:
13:37ч / 30.09.2016г
Брой прочитания:
202
Брой коментари:
0

Културните институти, представени в България, отново ще отбележат заедно Европейския ден на езиците и канят всички жители и гости на София да се позабавляват, да печелят награди и да научат любимите си думи на много езици. По традиция събитието ще се проведе в първата събота след официалната дата на празника 26 септември. Тази година това е 1 октомври, а началото е от 12:00 часа. Мястото на „панаира на езиците“ отново е съобразено така, че да бъде удобно за семейната публика и за втора година ще бъде в търговски център – Sofia Ring Mall (до магазин ИКЕА).

Организаторите канят всички да доведат приятели, деца и близки, за да могат и те да видят какви възможности предлагат знанията на чужди езици. Посетителите ще могат да разговарят с хора от различни европейски културни центрове и да проверят какви са най-добрите възможности за езиково обучение. През целия ден на щандовете ще има забавни и образователни игри, от които всеки може да спечели награда докато научава нещо полезно на съответния език.

Новото тази година е, че ще има обособена импровизирана класна стая и там ще се провеждат открити уроци по езиците, представени на събитието. Графикът ще можете да видите на място от 12:00 часа. Един от уроците ще бъде на жестовия език, който се използва от хората с увреден слух.

Британски съвет също ще участва с открит урок по английски, както и със забавна състезателна игра, свързана с известни цитати от Шекспир.Наградите включват безплатен курс по английски в Британски съвет, безплатно явяване на теста Aptis, както и нови издания на български на сонетите на Шекспир.

Европейският ден на езиците в България е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Тази година събитието се организира от 23 институции – Британски съвет, Френски институт, Гьоте институт, Чешки център, Посолство на Румъния, Италиански културен институт, Полски институт, Португалски културен и езиков център, Руски културно-информационен център, Посолство на Швеция, Институт Сервантес, Културен отдел към Посолство на Испания, Унгарски Културен Институт, Посолство на Словакия, Посолство на Грузия, Фондация „Заслушай се“, Посолство на Австрия, Център за развитие на човешките ресурси, ОПТИМА, Европейска комисия ГД „ПИСМЕНИ ПРЕВОДИ“, Посолство на Финландия, Посолство на Република Хърватия, Институт за български език при БАН.

Европейската комисия в България се включва в отбелязването на Европейския ден на езиците с две събития през следващите дни:

,,Панаир на езиците“

По традиция в първата събота след официалната дата на празника (26 септември) ще се проведе ,,панаир на езиците“ с участието на културните институти на европейските страни, представени в България.

Тази година празникът се провежда под мотото ,,Езици за цял живот“ и ще се състои на 1 октомври, събота, от 12:00 до 17:00 часа в Sofia Ring Mall (до магазин ИКЕА).

Българската служба на Дирекцията за писмени преводи на ЕК ще се включи със забавни игри и викторини, от които всеки може да спечели награда, докато научава полезни и любопитни факти за 24-те официални езика на Европейския съюз.

Новото на ,,панаира“ тази година е, че ще има миниуроци на повечето езици, представени на събитието, включително и на жестомимичен език, който се използва от хората с увреден слух.

,,Панаирът на езиците“ е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и е част от Календара на културните събития на Столична община. Тази година това събитие се организира от 23 институции – Британски съвет, Дирекцията за писмени преводи на Европейската комисия, Френски институт, Гьоте институт, Чешки център, Посолство на Румъния, Италиански културен институт, Полски институт, Португалски културен и езиков център, Руски културно-информационен център, Посолство на Швеция, Институт Сервантес, Културен отдел към Посолство на Испания, Унгарски културен институт, Посолство на Словакия, Посолство на Грузия, Фондация ,,Заслушай се“, Посолство на Австрия, Център за развитие на човешките ресурси, ОПТИМА, Посолство на Финландия, Посолство на Република Хърватия, Институт за български език при БАН.

Многоезична изложба на ,,Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери

Местната служба на Дирекцията за писмени преводи на ЕК ще отбележи Европейския ден на езиците и с представянето на изложба на издания на ,,Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери на 39 езика, сред които са всички официални езици на Европейския съюз, както и някои по-,,екзотични“ езици, използвани в Европа, като каталонски, уелски, исландски, арменски, грузински и др. Изложбата е пътуваща и ще гостува в България от 5 до 13 октомври.

На официалното откриване, което ще се състои на 5 октомври, сряда, от 18:00 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека, пл. ,,Славейков“ 4 в София, ученици от столични гимназии ще направят многоезичен прочит на любими пасажи от ,,Малкият принц“ и ще получат награди от специално подготвена езикова викторина.

Допълнителна информация

За първи път Европейският ден на езиците се отбелязва от Съвета на Европа през 2001 г. като част от Европейската година на езиците. Европейската комисия и Европейският център за съвременни езици към Съвета на Европа участват активно в организирането на посветени на езиците прояви на самия ден и в дните около него. Подробна информация за честванията в различни европейски държави ще откриете тук.

Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на езици през целия живот. В Европа има 24 официални езика на ЕС, над 200 европейски езика и около 60 регионални/малцинствени езика и още много езици.

Още по темата в сайта ни:

Европейският ден на езиците, 26 септември

Източник: Британски съвет и Представителство на Европейската комисия в България