Ерик-Еманюел Шмит пристигна в София за премиерата на „Посетителят“

Публикувано:
16:37ч / 28.09.2016г
Брой прочитания:
346
Брой коментари:
0

Френско-белгийският писател и драматург Ерик-Еманюел Шмит присъства лично на премиерата на своята пиеса „Посетителят“ в софийския Театър „Сълза и смях“ на 27 септември т.г. Тази пиеса е определяна като неговият първи голям успех, за нея през 1994 г. той получава три френски награди. Хубавия й превод на български дължим на Снежина Русинова-Здравкова. Оценката на самия Ерик-Еманюел Шмит за работата на известната ни преводачка над творбата му е, че слушайки нашите актьори, е чувал същата мелодия на езика на български, която чува, когато текстът е на френски.

Действието се развива през нощта на 22 април 1938 г. в кабинета на д-р Зигмунд Фройд във Виена. На 11 март същата година хитлеристите са нахлули в Австрия и пред големия учен стои дилемата дали да използва международния си престиж и да напусне страната или да остане, споделяйки съдбата на останалите си сънародници евреи. Катализатор на решението му да замине е поредното посещение на един нацист в дома му, при което Анна, дъщерята на Фройд, е отведена в Гестапо заради невъздържаните си гневни реплики. В този момент на огромен страх за най-близкото му същество, духът на учения търси отчаяно опора в нещо и… в кабинета му влиза Посетителят. Много скоро става ясно, че това е самият Бог, призован несъзнателно от човек в безизходица. Разговорът между Фройд и Посетителят е всъщност вътрешен диалог между невярващата душа на атеиста и някаква частица от нея, която се стреми към вярата, за да почерпи сила. В тази знаменателна нощ на 1938 г. Посетителят е видим само за Фройд, защото той несъзнателно се е обърнал към Бог. И Бог наистина му помага. Ученият в крайна сметка стига до окончателното решение да замине, за да продължи делото на живота си. Дъщерята на учения пък се връща от Гестапо. Интересното е, че тя също вижда Посетителя, който е напълно невидим за Нациста. Оказва се, че Анна Фройд припознава у Посетителя един мъж, който от седмици я следи с влюбен поглед – явно всеки вижда в Бога въплъщението на своите скритите желания.

img_9100Самият Ерик-Еманюел Шмит е роден в семейство на атеисти, но в даден момент се обръща към Бога. Религиите са постоянна тема в творчеството му, а тази тема става все по-актуална в днешния свят. Може би това беше една от предпоставките за успешната премиера в Театър „Сълза и смях“, но успехът се дължеше най-вече на мъдрия авторов текст, както и на творческия заряд, вложен от целия екип при осъществяването на постановката. Тя е копродукция на Ги. А.Боткeн и Александър Чобанов. Известният български мим Вельо Горанов, който за радост на зрителите вече участва в представления и с гласа си, се превъплъти в Посетителя. Останалите роли изпълниха: Петър Райжеков – Фройд, Елен Колева – дъщерята на Фройд Анна, Николай Тодоров – Нацистът.

След края на спектакъла Ерик-Еманюел Шмит беше поканен да излезе на сцената под продължителни аплодисменти.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu