Борбата с пожарите в Амазония

Публикувано:
08:00ч / 30.08.2019г
Брой прочитания:
256
Брой коментари:
0

Бразилското посолство в София любезно предостави на сайта ни следната актуална информация от Министерството на отбраната на Бразилия за борбата с пожарите в Амазония, която поместваме със съкращения:

BrazilСпоред сателитни снимки от системата за защита на Амазонка (Сипам) на Министерството на отбраната на Бразилия, има намаляване на броя на районите, засегнати от пожари в официално защитената част на Амазония между събота, 24 август, и понеделник, 26 август. Сателитът Sipam идентифицира най-критичните зони, засегнати от пожарни петна. Системата помага да се ръководят екипи на място.

Операция „Зелена Бразилия“ (Operação Verde Brasil) започна в понеделник, 26 август, и в нея досега са се включили около 2500 военнослужещи, 15 самолети и хеликоптери, 210 превозни средства и 10 лодки. Тя започна след постановлението за определяне на разполагането на въоръжените сили в операциите по опазване на реда и околната среда (известни като GLOA) миналия петък, 23-и. Тази мярка ще бъде в сила до 24 септември.

Военните операции на флота, армията и военновъздушните сили се координират от Военното командване на Амазония и от Северното военно командване. Първото се намира в Манаус и  покрива щатите Амазонас, Акра, Рондония, Рорайма, Амапа и части от Мараняо. Северното военно командване се намира в Белем и отговаря за щатите Пара, Амапа, Мараняо и части от Токантин.

Докато усилията за борба с пожарите продължават, се обучават нови пожарни отряди и се предприемат редица превантивни, разследващи и повишаващи осведомеността действия.

Въоръжените сили работят в подкрепа на властите в отделните щати и в спомагателните дейности в граничните райони, през земи на коренните жители и райони, принадлежащи на федералното правителство. Това е интегрирано усилие между различни институции и органи за обществена сигурност, като Националните въоръжени сили, Военната потивопожарна служба,  противопожарни бригади  и противопожарни отряди от Бразилския институт по околна среда и Възобновяеми природни ресурси (IBAMA), военни  полицейски сили по околната среда и Оперативния  Център за управление на системата за защита на Aмазония (CENSIPAM).

 

Източник: Посолство на Бразилия в София