„Бос по стърнището“ от Зденек Сверак – роман за мъдростта на детството

Публикувано:
13:04ч / 15.06.2018г
Брой прочитания:
804
Брой коментари:
0

При представянето на романа „Бос по стърнището“ от Зденек Сверак в Чешкия център в София на 14 юни т.г. доц. д-р Георги Цанков подчерта колко красноречиво е показан един труден период от чешката история през погледа на главния герой, който е 7-годишно дете. В книгата световноизвестният чешки актьор, сценарист и писател се връща към детските си спомени, когато по време на Втората световна война в продължение на две години живее в малко градче в Североизточна Чехия. Как пражанчето се вписва в провинциалната среда и как неусетно пораства е разказано непринудено и с чувство за хумор. Чехите, дори и в най-трагичните моменти, умеят да открият нещо смешно – отбеляза доц. д-р Георги Цанков, който говори за „Бос по стърнището“ в контекста на съвременната чешка литература.

Романът е преведен на български от Йорданка Трифонова, благодарение на която до нашия читател са достигнали творби от много чешки автори като Чапек Карел и Йозеф, Хашек, Вацлав Хавел, Якуб Демл, Марек Шинделка, Йозеф Сухи и др. Книгата излиза в поредицата „Новите лица на литературна Европа“ на издателство „Наука и изкуство“. Редактор е известният преводач Асен Минчев.

По време на премиерата Йорданка Трифонова сподели какво удоволствие й е доставила работата над „Бос по стърнището“.  Тя оцени високо и чешкото издание на романа и показа книгоразделителя, с който то се продава – той представлява копие на банкнота от времето на Протектората, когато Чехия е окупирана от фашистка Германия. Банкнотата е с надпси на немски и чешки, а на нея има портрет на момиче. То приличало на момиченцето, в което 7-годишният главен герой на „Бос по стърнището“ бил влюбен. Йорданка Трифонова разказа и любопитни факти, свързани с популярността на автора в родината му. Реплики от негови филми, снимани преди десетилетия, са се превърнали в крилати фрази, които се използват и досега във всекидневието.

На премиерата присъстваше и режисьорът и актьор Николай Гуднеров, който лично познава Зденек Сверак и е имал съвместни проекти с него.

Зденек Сверак и синът му – режисьорът Ян Сверак са снимали заедно филмите „Начално училище“, „Тъмносин полет“, „Пункт за амбалаж“, „Бос по стърнището“.
За „Коля“ (1996) – режисиран от Ян Сверак, със сценарист баща му Зденек Сверак, който е и в главната роля, филмът печели едновременно „Златен глобус“ и „Оскар“ за чуждоезичен филм през 1997 г.

Романът „Бос по стърнището“ е не само доказателство за многостранния талант на твореца, но запознава читателите с по-непознати моменти от биографията на твореца – неговото детство.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu