Премиера на романа „Унтерщат“ от Ивана Щоят-Кучи

Публикувано:
16:03ч / 14.06.2018г
Брой прочитания:
431
Брой коментари:
0

На 13 юни в залата на Народно читалище „Пенчо П. Славейков 1921“ беше представен eдин от най-награждаваните хърватски романи – „Унтерщат“ (изд. „Персей“) на писателката Ивана Щоят-Кучи, която лично присъства на премиерата, както и преводачката на книгата на български език Таня Попова.

IMG_9864Романът е семейна сага за съдбите на четири поколения жени от едно семейство на фона на войните и диктатурите, с които изобилства историята в тази част на Европа. Главната героиня Катарина се завръща в родния си град Осиек, който е напуснала отдавна, и постепенно преоткрива себе си чрез спомените за своита майка, баба и прабаба. Семейни тайни, игри на случайността се преплитат в сюжета, но не само те грабват вниманието, а и разказваческото майсторство на авторката.

Представяйки книгата, нейният български издател Пламен Тотев – литературен критик и директор на издателство „Персей“, сподели, че тя е привлякла вниманието му първо с многобройните награди, но и с майсторството на авторката. Намерението му е в скоро време да представи пред българските читатели и друга творба на талантливата писателка. Преводачката Таня Попова изтъкна богатия език на Ивана Щоят-Кучи, както и сполучливия й подход в една антивоенна книга основни да са образите на жените. Реално те понасят най-тежко последиците от войните, решението за които се вземат от мъже. На това се спря и работилата като редактор на българското издание Дарина Фелонова. Тя обърна внимание и на темата за отношението към малцинствата, която може да бъде съотнесена и към българската действителност. В „Унтерщат“ става дума за немското малцинство в Хърватия, за което след Втората световна война настъпват трудни времена – представителите му са определяни като „врагове“, олицетворяващи капитулиралата фашистка Германия. У нас подобен проблем е възниквал по отношение на турското малцинство, когато в училищата ни се изучаваше за „турското робство“.  

Писателката Ивана Щоят-Кучи припомни, че град Осиек е изграден от германци, но след Втората световна война тази част от историята на града е била заличена. За нея е било особено важно да напише книга против войните, в които майките губят синовете си – част от тяхната собствена плът.

Тя разказа, че е написала „Унтерщат“ през 2009 г. само за 5 месеца и много скоро след това той е бил издаден. На въпроса дали има автобиографични елементи в него, отговори, че това е нормално за всеки роман и че нейният любим образ, с който се отъждествява, е на една от героините, която е по произход е германка, но по време на Втората световна война се включва в партизанската борба против хитлеристите.

Писателката определя себе си като бунтарка, по време на военните конфликти в бивша Югославия през 1991 г. се е включила в съпротивата срещу централната власт, видяла е пред очите й да загива нейният любим мъж, който тогава е бил на 22 г., а самата тя – на 20. Затова завинаги е намразила войните.

Ивана Щоят-Кучи е изключително продуктивен автор: написала е вече 5 романа, издавала е стихосбирки и разкази. Когато пише стихове, има чувството, че мъртвите й говорят и в този смисъл поезията за нея е разговор с отвъдното. Кратките й разкази пък са предизвикани от чувството за страх. „Моите кратки разкази наистина са много страшни!“ – добави тя с усмивка. А писането на романи е за нея най-естественото нещо. Всеки роман е един различен свят. Последният, който вече е завършила, е исторически. Действието се развива през ХVI век на територията на Османската империя, включително и по българските земи, а главният герой в него е еничар. Авторката не скри, че „българската нишка“ в новата й книга е вдъхновена от пребиваването й в България преди 6 години.

Премиерата на романа „Унтерщат“ се вписа в поредицата „Срещи на кръста“ на читалище „Пенчо П. Славейков 1921“, водени от поетесата Виктория Катранова.

На 14 юни писателката ще бъде специален гост на фестивала „Пловдив чете“ – събитието с нея е във „Винтидж хаус“ от 19 ч.

Автор: Гергина Дворецка

Още по темата в сайта ни:

Най-награждаваният хърватски роман излиза на български