Чествахме Деня на Свети Патрик

Публикувано:
14:00ч / 18.03.2016г
Брой прочитания:
743
Брой коментари:
0

Денят на Свети Патрик, 17 март, който е и национален празник на Ирландия, вече става все по-разпознаваем за българите. Оказва се, че, макар да се намират в двата края на Европа, в историята на двата народа има преплитания и взаимодействия. В словото си пред гостите на приема по случай празника Н.Пр. Патрик Колман, временно управляващ посолството на Ирландия у нас, припомни приноса на някои ирландци към българската история. Повечето ни сънародници знаят за Джеймс Баучер и съпричасността му към съдбата на България в първите десетилетия след освобождението на страната ни от османско владичество.

„По-малко известен е Пиърс О’Махони, който през 1904 г. основава сиропиталище в София за осиротели момчета, загубили родителите си в Илинденско-Преображенското въстание – добави Н.Пр. Патрик Колман. – О’Махони осиновява повече от 30 сирака и с негова помощ те получават университетско образование. Един от възпитаниците му по-късно отива с него в Ирландия да управлява имотите му. Днес потомците на това момче, Ивановите от Ратдръм в Уест Уиклоу, без съмнение празнуват Деня на Св. Патрик с другите граждани на града.“

„В България има малка ирландска общност, която също дава своя принос към българското общество“ – каза още шарже-д’аферът на Ирландското посолство. – „Миналия петък присъствах на изключително успешния бал по случай Деня на Св. Патрик, организиран от членове на тази общност. Средствата от бала се даряват на българската благотворителна Фондация „Сийдър,” която също е основана от ирландец.“

НДК в зелено за Св.Патрик!
НДК в зелено за Св.Патрик!

Голяма група ирландци се е заселила в  Чепеларе. От уважение към тях от миналата година общината в града е взела решение на всеки 17 март сградата на кметството да бъде осветявана в зелено – цветът на Ирландия!

За първи път тази година беше осветен в зелено и Националният дворец на културата.

Оказва се, че през последните години расте броят на ирландските студенти в България – те също присъстваха на приема в София по случай националния празник на страната им. Същевременно има и българи с принос към ирландското общество. Според последни данни, в Ирландия живеят 4,000 наши сънародници.

Н.Пр. Патрик Колман отбеляза и радващия факт, че последната годината е била особено успешна за редица сектори на ирландската икономика, включително хранително-вкусовия и туристическия. „Бях приятно изненадан да разбера, че българи пътуват до Дъблин специално за парада на Свети Патрик – сподели той и съобщи, че от края на октомври „Райънеър“ ще открие полети между София и Дъблин като допълнение към вече съществуващите летни полети на „Еърлингъс“ между Дъблин и Бургас. Това би могло да окуражи повече наши туристи да посетят Ирландия.

За автентичната ирландска атмосфера на приема допринесоха изпълненията на Лили Друмева и нейната група „Lilly of the West“.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu