Да бъдем добри не само по празниците

Публикувано:
17:15ч / 22.03.2015г
Брой прочитания:
1 091
Брой коментари:
3

Може ли такова заглавие да бъде сред новините в един сайт? Според екипа на фондация „Европа и светът”, точно с добрите дела трябва да започват всички актуални информации!

Тази история започна с подготовката на сайта ни и поканата към талантливата млада приложничка Павлина Цветанова да бъде първата интервюирана за рубриката „Таланти”.  Когато на 12 март в Дома на Европа в София организирахме представянето на www.evropaworld.eu и първите герои от публикациите в него, помолихме Поли да покаже пред гостите част от красивите си плетива. Тя отговори, че ще донесе и ръкоделия на други участнички в групата „Плетем за българските деца”. В нея жени от цяла България изработват общи плетива, които се продават и средствата отиват за болни деца, чиито родители не разполагат с неоходимите пари за лечението им. Оказа се, че когато научили за представянето в Дома на Европа, жени от цялата страна започнали да изпращат колети със свои плетива – междувременно се бяха получили 6 пратки!

Събитието в Дома на Европа отмина, присъстващите тогава искрено се възхитиха от майсторството на жените плетачки… но не всички показани плетива бяха закупени. А всяко продадено одеялце, възглавничка или играчка са помощ, макар и малка, за някое болно дете. Затова решихме да направим от тази история новина – за това, че има още възможности човек да направи добро и може да го направи без отлагане! Това може да стане чрез страничката във Фейсбук: „С вяра в доброто – подари надежда”.

А междувременно да разкажем повече за групата „Плетем за българските деца”.

Всичко започнало преди години, когато в социалната мрежа се създала общността „Да плетем във Фейсбук”, наброяваща вече над 9000 членове. Още от самото начало жените плетачки проявявали отзивчивост към деца със здравословни проблеми.

„Първо подарявахме одеяла за фондация „Надежда за малките” – точно тази кауза ни обедини – разказва Елена Шойлева, библиотекарка в софийското народно читалище „П. К. Яворов-1920” .  – После участвахме в базари за Амелия, Бети, все деца с проблеми – коя с церебрална парализа, коя с тумор. Постепенно назря идеята да помагаме с това, в което сме най-добри – плетенето! Помагаме и на деца от дом „Майка и дете” – плетем за там бебешки дрешки и ги подаряваме.”

Елена убедила ръководството на читалище „П. К. Яворов-1920” да се даде въможност на жените плетачки от София да се събират там и среща пълно разбиране. Сега софиянките с ръце на вълшебници се срещат всяка последна сряда от месеца, за да плетат заедно.

„Идеята за създаване на групата „Плетем за българските деца” е на Мариана Гелева – продължава Елена Шойлева. –  Импулсивно тя предлага да се оплете едно общо одеяло, като всяка от нас изработи по определена схема отделни мотиви, които да се се сглобят от нея и да се дари на болно детенце. Жени – плетачки прегръщат идеята и така се започва. Първоначалният замисъл беше да се плете всеки месец по едно общо одеяло, което да се подарява. Но желаещите да помогнат бяха толкова много!… И се стигна до създаване на страницата във Фейсбук „С вяра в доброто – подари надежда”, със съдействието на Красимира Стефанова, при която се предлагат за продажба готовите оплетени одеяла по общите проекти, както и много оплетени и дарени от жените дрешки, играчки.

„Идеята, която ни води, е да сме добри и готови да даваме не само по празниците, а през цялата година – обяснява Елена. – Да сме в помощ на децата, които имат нужда от средства за лечение, а държавата не може да им помогне адекватно. Ние, хората, трябва да сме обединени в тази кауза, за да има някакво внимание и любов към малките страдащи създания, да сме в помощ на родителите им, дори и с малко… Капка по капка вир става!”

Мариана Гелева, вдъхновителка на групата „Плетем за българските деца”, описва как се плете едно одеяло от няколко жени в различни части на България:

„Създава се проект на една или на две игли, уточнява се прежда, цвят и която от жените иска и може, се включва. Плетат се отделните мотиви, изпращат се на жени, желаещи да сглобят конкретното одеяло и налице е една красота, направена с много любов и втъкана емоция от всяка от нас. На страничката във Фейсбук „С вяра в доброто – подари надежда” се слагат снимки на децата, за които се набират средства за лечение и се предлагат готовите плетива.  Парите се превеждат от дарители на сметка на децата и след точен контрол, казвам точен не случайно, им се изпращат закупените одеялца…” – обяснява Мариана и допълва:

„Статистиката до момента е следната: продадени са над 35 одеяла, общи проекти и авторски, няколко възглавнички и комплектчета на стойност 4125 лева за децата: Анна –Мария – 1795 лв., Александра – 1230 лв., Ивана – 470 лв., Йоан – 580 лв., Ивайло – 50 лв. – общо 5 деца. Отделно помагаме на страничката на всяко дете, което има нужда от помощ! Води се ясна и прецизна отчетност за всяко продадено одеялце и плетиво, контролират се средствата чрез администратори и всичко това е на доброволни начала. Връзка с болничките деца и родителите им се осъществява чрез Красимира Стефанова. Нашето мото е: „Всяко дете заслужава най-доброто!” И така да Бъде!”

Мариана Гелева държи да спомене и партньорите в това благородно дело: магазина за прежди за ръчно плетиво на „Александър“ ЕООД  гр. Кюстендил, фирма Сазо 2004, Бранимира Русева, отделни магазинчета и дарители, нежелаещи да бъдат споменати, както и българки в чужбина, които са изпратили своя прежда и плетива за каузата. А иначе всички участнички в групата плетат със закупена от самите тях прежда.

За себе си Елена Шойлева казва, че освен плетенето, за нея е особено важна работата в библиотеката на читалището – там също се старае да бъде максимално полезна. Мариана Гелева е работила като счетоводителка, но се е пенсионирала поради инвалидност. Може би личният й здравословен проблем също я е накарал да проявява още по-голямо разбиране към страдащите и желание да им помага:

„Идеята ми хрумна точно в навечерието на Бъдни вечер, когато седях пред лаптопа, и реших на другия ден да я споделя с жените. Всичко започна от този ден на Коледа. Може би не е случайно, може би Бог е този, който ни показа пътя, за да сме полезни. Но знам едно: че всички тези жени са с огромни сърца и са готови да се борят за доброто. Да се борят децата на България да бъдат здрави и щастливи! За достойно лечние на болните дечица, за едно детство без болка!”

Накрая ще цитирам думите на Мариана: „Благодаря ви, че и вие ни забелязахте и вече сте част от нашата кауза!”

Ще добавя: дано всеки, който се е развълнувал от делото на тези прекрасни жени, да посети страничката им във Фейсбук „С вяра в доброто – подари надежда” и да отговори на техния повик за повече доброта всеки ден!

Материала подготви Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu