Кой как плати кафето си с поема на 21 март

Публикувано:
20:11ч / 21.03.2015г
Брой прочитания:
908
Брой коментари:
0

Logo na kafe za poema

Инициативата „Плати кафе с поема” имаше невероятен ефект и по света, и у нас на 21 март, Световния ден на поезията.  Близо 1100-те заведения, които участваха в кампанията на австрийския производител на кафе „Юлиус Майнл”, се оказаха твърде малко за хилядите любители на кафето и поезията. Особено се почувстваха ощетени американците, тъй като само едно кафене в Чикаго се включи в инициативата. За компенсация независимото издателство „Олтърнейтинг кърънт” обеща да прати пакетче кафе на всички поети, които публикуват своя поема в неговия блог.

У нас десетина заведения се включиха в инициативата, като половината бяха в София. Естествено, от компанията „Юлиус Майнл България” бяха наблегнали на столицата. Те дори бяха наели ретро трамвай, който да популяризира кампанията „Плати кафе с поема”, който обикаляше през следобеда на 21 март между пл. „Възрaждaне” и пл. „Журнaлист”.

Както вече ви информира www.evropaworld.eu, проверка на фондация „Европа и светът“ показа, че и наши поети се включват в инициативата. Днес трима души бяха написали стихове на специалните бланки в столичното заведение „Ориша“, на ул. Солунска 50. Впрочем, едното от стихотворенията не беше авторско на човека, получил кафето си срещу него, а на Петя Дубарова. Явно сервитьорът е предпочел да не се задълбочава във въпроса за авторството.

Най-голяма поетична жътва обаче се получи в Пазарджик, където Coffee Club „SP“ направиха няколко десетки кафета за местните майстори на стиха.

Освен количество, инициативата донесе и качество сред творците по света, пожелали да изпият чаша кафе срещу стихотворение. Непалската поетеса Алина Саба сътвори следния шедьовър:

Nepal

Кафе! така ме караш

да пия изкуство …

страхувам се да почна

но глътка.. подир.. глътка

докато повече изкуство

влезе в мен 🙂

А американската поетеса Деми Нюъл написа няколко кратки стихотворения в създадения от нея стил „пънку” (комбинация от пънк и хайку). За илюстрация привеждаме едно от тях, което може и да шокира добрия вкус, но все пак става дума за стила „пънк”, на който е присъщо да скандализира:

A cannibal ate                                    Канибал изяде

A missionary.                                     мисионер.

Got a Taste of religion.                     Усети вкуса на религията.

Ето пък с какво плати кафето си на 21 март, Световния ден на поезията, норвежката Солвейг (правилното произношение на норвежки е „Сулвай”, но Солвейг е придобило популярност у нас) Хансен:

INCOMPATIBLE                                        НЕСЪВМЕСТИМИ

You bring me coffee                                     Носиш ми кафе

I bake you cake                                             Аз ти пека сладкиш

I eat your coffee                                            Аз изяждам кафето ти

You drink my cake                                       Ти пиеш сладкиша ми

Then we practice                                          След това практикуваме

the art of conversation                                изкуството на разговора

Независимо дали ще ви харесат цитираните стихове, инициативата „Плати кафе с поема!” превърна в реалност мотото си „Да покажем на света, че чувствата имат по-голяма стойност от парите”.

Източник: Twitter, Facebook, www.evropaworld.eu