Ден на испанския език в София, 23 юни

Публикувано:
10:55ч / 21.06.2018г
Брой прочитания:
405
Брой коментари:
0

На 23 юни Институт Сервантес отново ще празнува на открито Деня на испанския език пред сградата в София на ул. „Света София“. Денят ще бъде официално открит в 12.00ч. от директора на Институт Сервантес-София г-н Хавиер Валдивиелсо в присъствието на ръководители и представители на дипломатическите мисии на испаноезичните държави в България, както и много други наши гости. Празникът ще продължи до 16.00ч.

Това е десетата година, в която Институт Сервантес отбелязва в София Деня на испанския език, за да подчертае важността на испанския като един общ, международен език, говорен от над 500 милиона души по света. Институцията е създадена от испанското правителство през 1991г, за да популяризира испанския език и култури, като в момента има присъствие в 44 държави на петте континента. Институт Сервантес отваря врати в София през 2006г. В културния и езиков център в София преподават специалисти от Испания, България и Латинска Америка. Институтът има богата културна програма с близо 100 културни инициативи годишно.

Отбелязването на Деня на испанския език в София на 23 юни включва представяне на испанско съвременно изкуство за деца, концерти с испано-музика, примерни безплатни курсове по испански език, игри, занаяти, пинята и готвене на вкусни ястия от Испания и Латинска Америка.  На традиционната стена на думите всеки ще изпише своята любима дума на испански.

Повече подробности за програмата:
–  участие на хор „Нови български гласове Estruna / Еструна “ с новия проект „Аl este del Cante“
– музика с българо-испано-перуанската “Ритмос негрос” Ritmos Negros, кубинската изпълнителка Долорес Естрада и танцьори, българска фламенко-фюжън формация Banda DelPadre
– изкуство от Испания – за първи път в България репродукции на Миро и специална селекция съвременно изкуство за деца с Meglena Mishevaс Culturadas
– занимания за деца и любимата на всички пинята
– мексикански занаяти с Carlos Arellano
– испаноезична литература с Colibri Books
– туристически дестинации с испански език Barceló Hotels & Resorts
– испанска и латиноамериканска кухня – готвим на открито
– сосове от пикантни мексикански подправки Chilli Hills Farm
– пенливо ябълково вино от Испания и неговата история The Good Cider – Bulgaria
– безплатни примерни курсове по испански за деца и възрастни
– испански език в Испания с Azares
– игри в библиотеката
– стената на думите с любимите думи на испански език
– още летни изненади с Bodega Tapas & WineCASA DE CUBALa Casa Iberica

Спонсори са ROCA Bulgaria и SiteGround.

Източник: Институт Сервантес-София