Европа през погледа на карикатуристите

Публикувано:
07:31ч / 22.06.2018г
Брой прочитания:
652
Брой коментари:
0

По повод приключващото българско председателство на Съвета на ЕС на 20 юни в Дома на Европа в София беше открита изложбата „Европа на карикатуристите“. Тя организирана от посолствата на Германия и Франция у нас със съдействието на Представителството на Европейската комисия в България.

В откриването участваха Христо Христов от Представителството на ЕК, ръководителите на пресслужбите на двете посолства Маркус Хаас и Диан Рьозе. Присъстваха много посланици, дипломати, журналисти.

В изложбата са представени карикатуристи от общо 14 европейски държави. Сред тях са и българите Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов от екипа от изданието „Праспрес“. Актуалните теми от новините и ролята на европейските лидери в тях са намерили своето пародийно изображение в творбите на авторите.

Някои от карикатурите са доста пиперливи, но показването им на специална изложба в Дома на Европа е доказателство, че Европейският съюз подкрепя свободата на словото. Събрани на едно място те дават представа и за националните особеностите на чувството за хумор.

Изложбата ще продължи до 30 юни.

Още снимки от откриването може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu