Денят на гръцкия език ще бъде отбелязан в Софийския университет

Публикувано:
09:32ч / 09.02.2018г
Брой прочитания:
489
Брой коментари:
0

По случай Международния ден на гръцкия език, посолството на Гърция в България, в сътрудничество със специалността „Новогръцка филология“ на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, организира събитие, посветено на празника. Събитието ще се проведе на 9 февруари, петък, от 16:30 ч. в новата конферентна зала на университета (ет. 3, вход откъм ул. „Св. Климент Охридски“).
GR SCRIPTДоклади на събитието ще изнесат проф. д.и.н. Кирил Павликянов от Софийския университет, проф. Елени Курмандзи от Великотърновския университет и доц. д-р Драгомира Вълчева от Софийския универститет. Приветствие ще произнесе посланикът на Гърция в България г-н Григориос Василоконстандакис.

Темата на доклада на проф. Павликянов е „Нови филологически находки в поствизантийските архиви на светогорските манастири Кастамониту и Каракалу“.

Проф. Елени Курмандзи ще говори на тема „Проблемът на гръцкия език в периода на новогръцкото Просвещение през 18 век“.

Γл. ас. д-р Драгомира Вълчева ще се спре на темата „Влиянието на гръцките мислители от епохата на Просвещението върху формирането на новобългарския език от началото на 19 век“.

Източник: Посолство на Гърция в България