Денят на Свети Патрик 2021 г.

Публикувано:
09:47ч / 17.03.2021г
Брой прочитания:
226
Брой коментари:
0

По повод Деня на Свети Патрик, посолството на Ирландия в София, с подкрепата на Столична община, ще предложи на гостите и жителите на София изложба, наречена „Празник на ирландската култура“. Изложбата представя културното богатство на Ирландия в над 40 фотографии, илюстриращи литературното, музикалното, филмовото и архитектурно й наследство.

Посетителите ще могат да се насладят на забележителни сгради в Ирландия от праисторията до наши дни, да научат повече за ирландските и международните филми, заснети в Ирландия, и да се запознаят с традиционни музикални инструменти. В изложбата са представени не само известни ирландски писатели, но и български преводачи, които са направили произведенията достъпни за българските читатели.

Изложбата ще бъде официално открита на 17 март 2021 г., в 15:00 часа, на „Моста на влюбените“ от посланика на Ирландия г-жа Мартина Фийни и заместник-кмета по култура на Столична община г-н Тодор Чобанов.

За отбелязването на този специален за ирландците ден няколко сгради в София и страната ще бъдат осветени в зелено –  Националния дворец на културата, Софийската опера и балет, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, и Столичната библиотека, часовниковата кула в Трявна, художествената галерия “Никола Петров” във Видин, сградата на общината в Русе и университета „Св. св. Кирил и Методий“ във Търново.

Осветяването на сградите е част от глобалната инициатива Ирландия за осверяване на световни забележителности в зелено по повод Деня на Св. Патрик, която през 2021 става на 11 години. До момента над 450 сгради са осветявани в зелено по цял свят.

Свети Патрик бил християнски мисионер и е покровител на Ирландия. Легендата гласи, че е роден около 385 г. Той пътува до Ирландия през 432 г., където покръства ирландците езичници в християнската вяра. Свети Патрик използва трилистната детелина, за да обясни Светата Троица на ирландския народ. Оттогава детелината става неформален символ на Ирландия.

Източник: Посолство на Ирландия в България