Сайтът ни evropaworld.eu става на 6 години!

Публикувано:
10:47ч / 12.03.2021г
Брой прочитания:
292
Брой коментари:
0

Днес сайтът на фондация „Европа и светът“  www.evropaworld.eu навършва 6 г.! Не отбелязваме със специални публикации всяка негова годишнина – само лансирането му на 12 март 2015 г. в Дома на Европа в София и 5-годишнината му, чието честване се проточи във времето поради Ковид-кризата. Последната година от съществуването на сайта е специална и си заслужава да напишем за нея.

Пандемията реално спря много дейности, отмени културни събития, затвори средища на изкуството. www.evropaworld.eu обаче оцеля. Вярно е, че намаляха авторските ни репортажи, но все пак ги има, защото и за виртуални прояви (повечето вече са такива) може да се пише. Продължаваме да публикуваме и информации, които получаваме от издателства, галерии, музикални формации и т.н., както и от институциите на Европейския съюз, Съвета на Европа, международната организация на Франкофонията и др.

Естествено, оцеляваме най-вече защото не разчитаме на реклами и на друга финансова подкрепа – винаги сме поддържали сайта със собствени средства. Той не ни носи печалби, но за нас е мисия да популяризираме чрез него стойностни събития и личности, които често остават извън полезрението на други медии.

Радостни сме, че успяхме да намерим пролука между двете вълни на пандемията и на 24 септември 2020 г. организирахме в Чешкия център тържеството по случай 5-годишнината на сайта ни, което беше запланувано за 16 март, но трябваше да го отложим заради обявеното извънредно положение. Съжаляваме само, че списъкът на поканените гости трябваше да бъде сведен до 50 човека заради здравните мерки.

На практика честването не е приключило напълно, защото остава да връчим почетния плакет за най-активен автор на сайта на преводачката Здравка Михайлова, която вече две години работи в посолството ни в Атина и не можа да дойде в София за празника ни. Надяваме се през тази година награждаването й да се превърне в хубаво българо-гръцко културно събитие.

Пандемията не успя да ни спре, затова пък Фейсбук ни нанесе неочакван удар на 4 март 2021 г. На тази дата всички препратки от сайта ни изчезнаха от тази социална мрежа. Вероятно покрай борбата с фалшивите новини някой беше наклеветил сайта ни и достъпът му до Фейсбук беше отрязан. Не знам кому се зловиди съществуването на нашия сайт и защо е решил да вреди на неговата безвъзмездна просветителска дейност. Веднага сигнализирах на администраторите и беше възстановена възможността публикациите ни да се появяват чрез копване и пействане на линковете към тях, но не и чрез директно споделяне от сайта. Не са активни и линковете към публикациите ни, които ние и наши приятели сме споделяли във Фейсбук през годините. Това е положението: Интернет е голям и опасности в него дебнат отвсякъде! Дори когато работиш без печалба и никому не вредиш.

Факт си остават обаче над 2200 публикации в www.evropaworld.eu през изминалите 6 години!

Въпреки неочакваните препятствия и трудности, продължаваме напред! До нови срещи, приятели!

Гергина Дворецка, председател на фондация „Европа и светът“ и  главен редактор на сайта evropaworld.eu

Сродни публикации:

Празник за 5-годишнината на сайта evropaworld.eu

Сайтът ни evropaworld.eu навършва 5 години

Сайтът на фондация „Европа и светът“ и неговите герои

Източник: www.evropaworld.eu