Десислава Стефанова стана „Българка на годината – 2017“

Публикувано:
09:27ч / 20.04.2018г
Брой прочитания:
674
Брой коментари:
0

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи годишното отличие на Държавната агенция за българите в чужбина „Българка на годината – 2017“ на Десислава Стефанова, ръководител на хорове за български народни песни в Лондон и Швейцария. Това стана на  на официална церемония на 18 април 2018 г. в Сити Марк Арт Център в гр. София. Държавна агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България организира деветото издание на годишното отличие „Българка на годината”.

С тази инициатива ДАБЧ се стреми да насочи вниманието към значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават обществено признание и подкрепа. Годишното отличие на ДАБЧ носи името на Св. Злата Мъгленска. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката – красотата, твърдостта и волята в най-тежки ситуации, вкорененото в нея човешко достойнство.

Комисия по оценка на номинациитес председател г-жа Снежана Тодорова, председател на СБЖ определи наградата за 2017 г.  Членове на Комисията бяха председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци; хабилитирани лица от Софийския и Великотърновския Университет; представители на БНТ и БНР.  

Сред официалните лица, които присъстваха на церемонията по връчването на отличието бяха: заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика, г-н Валери Симеонов; членът на Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание, г-н Борис Вангелов; председателят на ДАБЧ, г-н Петър Харалампиев; заместник-министърът на културата, г-н Румен Димитров; заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство, г-н Валентин Йовев, представители на Министерството на външните работи и Министерството на образованието и науката с компетентност по въпросите на българите в чужбина и др.

Тържеството бе открито от председателят на ДАБЧ, г-н Петър Харалампиев, който в изказването си постави акцент върху ролята на българката в съхраняване на хилядолетните традиции и семейни ценности на българската духовна култура.

Публиката бе запозната с дейността на всяка една от 15-те номинирани за отличието  българки, които със своята активна дейност през последната календарна година са допринесли за опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света, които са участвали в благотворителни акции и хуманитарни проекти за България и които, не на последно място, са посланици на българската култура, историческо наследство и традиции  по света.

Обявявайки носителката на тазгодишното отличие „Българка на 2017 година“, вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова изрази своето уважение към  себеотдайността и професионализма на Десислава Стефанова. Същевременно тя подчерта, че да си българка днес никак не е лесно, особено в чужбина – трябва да доказваш себе си в чужда среда, да си мъдра, амбициозна, силна, да пробиваш стени. Г-жа Йотова изрази надеждата си, че нашите сънароднички, живеещи извън България, ще помогнат да се осъществи идеята за създаване на международен институт за български език и култура, подобно на Френския културен институт или институт „Сервантес“, за да популяризира езика и традициите ни по света.

Десислава Стефанова благодари за наградата и доказа таланта си да запалва сърцата чрез българската музика като накара всички присъстващи в залата, включително и официалните гости, да пеят заедно с нея. Тя пожела гласът на всеки от нас да се чува – в пряк и в преносен смисъл.

В художествената програма на събитието се включиха вокална група „Спектрум” и фолклорен ансамбъл „Славей” с ръководител Стефан Иванов.

Носителка на отличието в деветото поредно издание на инициативата е Десислава Стефанова, създател и ръководител на Лондонския български хор за народни песни (The London Bulgarian Choir), основател и ръководител на Швейцарския български хор в Цюрих (Тhe Swiss Bulgarian Choir), преподавател по народно пеене в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: ДАБЧ и www.evropaworld.eu