„Диада“ и „Васил“ с награди от кинофестивала в Котбус 2023

Публикувано:
13:10ч / 13.11.2023г
Брой прочитания:
251
Брой коментари:
0

На снимката: Изпълнителката на главната роля в „Диада“ Маргарита Стойкова при награждаването си в Котбус

Българският филм „Диада“ и испанско-българската продукция „Васил“ бяха отличени на тазгодишния филмов фестивал в германския град Котбус, който се проведе от 7 до 12 ноември. Това става ясно от съобщение на сайта „Филм Ню Юръп“.

Лентата „Диада“ на режисьорката Яна Титова, която тръгна по кината у нас на 10 ноември, получи наградата за най-добър младежки филм. Както бе съобщено в страницата на кинофестивала във Фейсбук, „Диада“ е бил определен за най-добрия филм за зрители под 18 г. от студентското жури. Наградата е била връчена на изпълнителката на главната роля Маргарита Стойкова.

Наградата „ДИАЛОГ“ за разбирателство между културите получи испанско-българският филм „Васил“ на режисьорката Авелина Прат, която с него направи своя дебют в игралното кино. Както писахме в нашия сайт по-рано, изпълнителите на двете главни роли Иван Бърнев и Карра Елехалде бяха отличени със съвместната награда за най-добър актьор на фестивала във Валядолид. „Васил“ получи и шест награди „Берланга“ , връчени от Валенсианската аудиовизуална академия, в категориите: най-добър филм, режисьор, сценарий, оригинална музика, звук и най-добра поддържаща роля. А за ролята си на български емигрант в Испания, който с таланта си на шахматист и с човешките си качества разбива стереотипите и предубежденията на местните хора, Иван Бърнев бе отличен и с наградата за мъжка роля на тазгодишния фестивал на българския игрален филм „Златна роза“.

Фестивалът в Котбус е един от водещите форуми за съвременно централно- и източноевропейско кино, изтъкна „Филм Ню Юръп“. През 2019 г. голямата награда получи българският филм „Сестра“ на режисьорката Светла Цоцоркова.

Тази година основното отличие на фестивала в Котбус бе за украинско-нидерландската продукция „Завинаги-завинаги“ на режисьорката Анна Бурячкова. Специалната награда за най-добър режисьор получи грузинецът Резо Гигинеишвили за филма „Пациент №1“. Отличието за най-добро индивидуално изпълнение отиде при актрисата Ека Чавлеишвили за ролята й в швейцарско-грузинския филм „Кос, кос, къпина“.

Владимир Дворецки

Сродни публикации на сайта ни:

Иван Бърнев със Златна роза за главната си роля във „Васил“

Източник: www.evropaworld.eu