Регионалната библиотека в Бургас получи наградата на публиката в европейския конкурс REGIOSTARS

Публикувано:
16:41ч / 16.11.2023г
Брой прочитания:
156
Брой коментари:
0

Честито на регионалната библиотека в Бургас! Тя заслужено спечели най-голямото признание на европейските награди #Regiostars 2023 – наградата на публиката!

Поздравления за Община Бургас и Регионална библиотека „Пейо Яворов“ за успешно реализирания проект и за това, че успяха да превърнат едно изоставено и пустеещо място в модерно творческо пространство, изцяло достъпно за гражданите и гостите на града.

Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас

За 16-та поредна година Regiostars отличи най-успешните проекти, реализирани с финансиране по политиката за сближаване на ЕС.

На церемония в Острава (Чехия) еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра връчи наградите REGIOSTARS за 2023 г. на седем иновативни проекти, подкрепени чрез фондовете по линия на политиката на сближаване на ЕС. Проектите показват как чрез политиката на сближаване ЕС постига промяна на място и укрепва икономическото и социалното развитие.

228 проекти се състезаваха за голямата награда в шест различни категории, както и за наградата на публиката, като бяха подбрани 30 финалисти.

Победителите в шестте категории са:

·       Категория 1 Конкурентоспособна и интелигентна Европа: Испанският проект „Edificio Fundacion Pasqual Maragall“. 

·       Категория 2 — Зелена Европа: Проектът „From mine to river. The Water Guardians“ по Interreg, разположен на границата между Румъния и Сърбия. 

·       Категория 3 — Свързана Европа: Проектът „Dynaxibility4CE“ по Interreg, който обединява участници от Германия, Австрия, Хърватия, Унгария, Италия и Полша.

·       Категория 4 — Социална и приобщаваща Европа: Проектът „ProFem 2.0“ от Чехия.

·       Категория 5 Европа по-близо до гражданите: Проектът „EuregioFamilyPass“ от Австрия и Италия. 

·       Категория 6 — Тема на годината (2023 г. — Европейска година на уменията): „TechGrounds“ от Нидерландия.

Както всяка година, гражданите бяха поканени да гласуват за предпочитания от тях проект измежду 30-те финалисти. Най-предпочитаният проект от публиката, който получи и най-много гласове онлайн, беше „Център за културно изкуство: музей и библиотека“ в Бургас. Благодарение на кохезионните фондове изоставена сграда беше преобразувана в културен и образователен център, в който понастоящем се помещават музей, най-голямата библиотека в Югоизточна България с 600 000 книги и пространство, което може да се използва за обществени мероприятия и семинари.

Повече подробности за проектите и конкурса ще намерите в тук.

Източник: Европейска комисия в България