Дипломатът Христо Добротинов се завърна в литературата

Публикувано:
10:32ч / 09.10.2019г
Брой прочитания:
638
Брой коментари:
0

Един писател може да не издава книги дълго време, но да остане верен на призванието и да се завърне убедително в литературния живот. Това се случи с писателя Христо Добротинов. Премиерата на новия му сборник с разкази „В търсене на холивудския прислужник“ (изд. „Хермес“) се състоя в Книжен център „Гринуич“ на 8 октомври т.г.

За автора говори литературният критик доц. д-р Георги Цанков като се спря и на неговите книги от предишни години:“Погребението на капитанската шапка”, „Отвъд снега”, „Спомен за курорта”, „Бракове в София”, „Игра на конспиратори“.

Повечето от присъстващите на премиерата познаваха автора не с литературния му псевдоним Добротинов, а като дипломата Христо Георгиев. Той обаче е и талантлив белетрист. Присъстващите бяха впечатлени от изключителната му скромност, когато говори за работата на писателя, цитирайки различни световноизвестни майстори на перото и поставяйки себе си сред авторите в тяхната сянка. Тази негова самооценка беше категорично опровергана от писателката Здравка Евтимова, която даде изключително висока оценка на прозата му. Тя припомни и времето, когато е работила в Брюксел, а Христо Добротинов е бил тогава посланик на България там и е организират многобройни кулурни прояви.

Особено вълнуващо беше изказването на съпругата на писателя, журналистката Анна Георгиева. От името на семейството им тя изрази гордостта от литературните изяви на съпруга си и желанието в бъдеще все така да го подкрепя в твормеските му търсения.. Един важен щрих в портрета на писателя – да бъде обичан в семейството си. Не всеки талант се радва на такава подкрепа.

Пожелаваме успех на „В търсене на холивудския прислужник“ и нови книги от Христо Добротинов!

Гергина Дворецка

Повече снимки от премиерата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu