Дни на Константинос Кавафис в София

Публикувано:
12:33ч / 08.03.2018г
Брой прочитания:
480
Брой коментари:
0

На 8 март, четвъртък, от 17 ч. в Новата конферентна зала на Софийския университет ще се проведе дискусия на тема „Международният отзвук от творчеството на Кавафис: една гръцко-българска среща”. Програмата на събитието беше представена на специална пресконференция в посолството на Гърция в София на 7 март.  В нея участваха проф. Константинос Цукалас – председател на Гръцката фондация за култура, Йоргос Хулиарас – поет и председател на Съюза на гръцките писатели, проф. Петя Янева от Катедрата по класическа филология на Софийския университет, Янис Лиолиос, председател на дружеството „Аристотел – мост на култура“, преводачите Здравка Михайлова и Борис Димитров. Пресконференцията водеше Мария Тирополи от посолството на Гърция у нас.

Дискусията за творчеството на любимия на много българи поет е част от Дните на Константинос Кавафис в София. Те са под патронажа на посолството на Република Гърция и се организират от Гръцката фондация за култура в сътрудничество със Софийския университтет „Св. Климент Охридски“ и гръцко-българското дружество „Аристотел – културен мост“.

Изказвания по време на кръглата маса в четвъртък, 8 март 2018, от 17 ч. в Софийския университет ще направят:
Мария Болеци, професор в университетите в Амстердам и Лайден
Йоргос Хулиарас, поет, председател на Съюза на писателите
Здравка Михайлова, литературен преводач-неоелинист
Гл.ас. Д-р Георги Гочев,НБУ
Елени Курмандзи, професор, гост лектор във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”
Модератор професор Константинос Цукалас
(ще бъде осигурен синхронен превод на български и гръцки език)
Място: Нова конферентна зала, Софийски университет, Северно крило, етаж II, (вход откъм ул. „Св. Климент Охридски”, до ул. „Шипка”)
От 19.00 ч. в Аулата на СУ ще има концерт със съдействието на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Известният цигулар от Държавната опера в Солун, композиторът Симос Папанас, ще изпълни „Сюита за Додеканезите” от Янис Константинидис (1903-1984) и „Песен” из „Българска сюита” от Панчо Владигеров(1899-1978), композирани съответно по гръцки и български фолклорни музикални мотиви. Съпровожда на пиано заместник-ректорът на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, професор Борислава Танева. Стихотворения от Константинос Кавафис ще четат актрисата Яна Титова и поетът Йоргос Хулиарас. Актьорът Александър Алексиев ще прочете „Leaving Therapia”, едно от първите стихотворения на Кавафис, написано на английски език.

Константинос Кавафис (29 април 1863 – 29 април 1933) е един от най-значимите гръцки поети. Поради факта, че е роден и живял в Александрия, Египет, често е наричан Александриецът. Оставил е също така десетки недовършени стихотворения.
Днес творчеството на Кавафис е сред сред образците на световната поезия, негови произведения са преведени първоначално на френски, английски и немски, а в днешни дни и на много други езици, сред които и на български.
Сред най-известните му стихотворения са „Итака“, „В очакване на варварите“, „Градът“. Можете да прочетете повече за творчеството на поета тук http://www.cavafy.com/index.asp

Повече снимки от пресконференцията в посолството на Гърция може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: Посолство на Гърция в София