Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ в Боровец – традиции и обновление

Публикувано:
14:21ч / 15.08.2022г
Брой прочитания:
505
Брой коментари:
0

Джаз фестивалът, чието начало д-р Емил Илиев постави през 1998 г. в Банско, този път се проведе в Боровец и вече носи името на своя създател. Това е първата новост! Запазена е обаче традицията събитието да се организира в първите дни на август. Почти по същото време джаз фестивал се състоя и в Банско. Тук няма да се спираме на причините, поради които събитието се мултиплицира – те вече бяха обсъждани в публичното пространство. Гледаме на това откъм позитивната му страна.

Снимката вляво: съпругата на д-р Емил Илиев, д-р Татяна Вълова-Илиева, дъщеря им Лили, водещият на фестивала Николай Захариев; зад тях джазменът Михаил Йосифов и режисьорът и водещ Борис Панкин (вдясно)

Организирането на два джаз фестивала по едно и също време има предимството, че между тях може да става неформален обмен на изпълнители и публика. Например Михаил Йосифов и неговата формация „Новините в джаза“ се представиха на 7 август в Боровец, а после прочетохме, че са отишли и в Банско. Специално за концерта на Джулиан Марли на същата дата от Банско пък пристигна група фенове в Боровец – сред тях видяхме поета Владислав Христов.

Известни дейци на културата имаше и на двата джаз фестивала. Снимката вдясно: издателката Венка Рагина, управител на „Унискорп“, и съпругът й Чавдар Рагин; на задния ред: писателката и литературен изследовател и критик Катя Зографова със съпруга си Константин Зографов (вляво), и журналистът Владимир Дворецки от сайта www.evropaworld.eu.

Да се върнем на новостите в Боровец:

За първи път бяха връчени специални награди на името на д-р Емил Илиев в три категории: за новаторство – с нея беше отличен камерен ансамбъл “MYX’D”, който съчетава класическа музика и джаз; за млад изпълнител – неин носител стана Лъчезар Кацарски; за чуждестранно участие – Юнгсу Чой Тайни оркестер от Южна Корея.

За първи път по време на всяка концертна вечер се провеждаше викторина с награди – въпросите бяха от сферата на джаза

И още:

В съпътстващата програма на Фестивала официално беше представена биографичната книга „Доктор Джаз: д-р Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика“ (издателство „Унискорп“), автор: Татяна Вълова-Илиева, редактор: Виолета Цветкова .

Беше организирана джаз академия за деца с ръководител Петя Станчева и конкурс за рисунка на тема: „Що е джаз?“

Да се надяваме, че догодина съпътстващата програма на фестивала ще се обогати с още събития: изложби, премиери на книги, свързани с джаза и др.

Иначе и през лятото Боровец предлага възможности за екскурзии на любителите на планината, а интересуващите се от българската история биха могли да посетят двореца „Царска Бистрица“, ползван като ловна хижа от царете Фердинанд и Борис III.

Накрая ще споделим и една препоръка, макар че не е сигурно дали тя ще бъде взета предвид. Става дума за цените в ресторантите на Боровец. Бяхме изумени, когато в ценоразписа на един от тях видяхме, че едно кебапче или кюфте струва 5 (пет!) лева. Останалите манджи не падаха под 10 лева Пиците пък вървели средно по 12 лева едната. Тоест, ако любител на джаза реши да остане по време на целия фестивал, той трябва да е подготвен да плаща за храна като по черноморските курорти в най-активния сезон. Би било добре собствениците на заведения да имат предвид, че с такива цени нямат голям шанс да привлекат много посетители за повече дни.

Иначе Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ в Боровец през тази година тръгна с летящ старт – с високо присъствие при откриването: лично на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, с личната ангажираност на кмета на община Самоков Владимир Георгиев, с медийното партньорство на много престижни медии.

Пожелаваме успех на организаторите на фестивала и специално на наследниците на д-р Емил Илиев, неговата съпруга, д-р Татяна Вълова-Илиева, и дъщеря им Лили, които продължават традициите на фестивала, създаден в Банско, и се стремят да го обогатят с нови идеи на новото му място – в Боровец!

 

Гергина и Владимир Дворецки

 

Още по темата на сайта ни:

Михаил Йосифов на Джаз фестивала в боровец: „Вовините в джаза“ са добри

Принцът на регето Джулиан Марли, или „Една любов“ под дъжда

Боровец става столица на джаза от 5 август!

Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ – Боровец, 5-9 август

Източник: www.evropaworld.eu