Египетският павилион на ЕХРО Милано 2015

Публикувано:
11:12ч / 12.02.2016г
Брой прочитания:
345
Брой коментари:
0

През 2016-та се навиршват 90г. от установяването на дипломатически отношения между България и Египет. По този повод в София наскоро гостува известният египтолог д-р Захи Хауас. Лекцията му ме върна към спомена за посещението ни в павилиона на Египет на Световното изложение в Милано през 2015 г.. Без преувеличение мога да кажа, че това беше един от най-оригиналните павилиони на ЕХРО 2015. Например, моменти от историята на Египет можеха да бъдат проследени на специални таблети, раздавани на всеки посетител още на входа. На таблета се появаваше не само огледално изображение на картината, пред която се намираш в момента, а на екрана долиташе и едно малко виртуално духче, което обясняваше какво точно виждаш.

В друга зала пък, заставайки пред едно голямо огледало, можех само с махване на ръка да преоблека отражението си в дрехи на жени, населявали Египет през различни епохи. Колкото и да сме свикнали с различни визуални трикове в днешно време, това, с което ни изненада египетският павилион, наистина беше впечатляващо.

„Египет – никога несвършваща история“ беще темата, около която бе организиран павилионът. В него посетителите можеха да проследят каква роля са играли египтяните в Средиземноморския регион през вековете.

Още снимки от павилиона може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu