Екатерина Йосифова бе отличена посмъртно с наградата „Констанстин Павлов“

Публикувано:
20:16ч / 02.04.2023г
Брой прочитания:
383
Брой коментари:
0

С тазгодишната награда за поезия „Констанстин Павлов“ бе отличена посмъртно Екатерина Йосифова! На церемония в Софийската градска художествена галерия на 1 април учредителката на наградата, журналистка Румяна Таслакова, дългогодишен ръководител на българската редакция на радио Дойче веле, връчи отличието на дъщерята на поетесата, Мила.

Журито в състав: поетесата Мирела Иванова, проф. Михаил Неделчев и проф. Александър Шурбанов е взело своето решение след изчитането на над 50 стихосбирки, между които и много хубави. Надделяло е обаче мнението да бъде направен жест към поетесата, която вече не е сред нас, но е била близка по дух до Константин Павлов, от чието рождение на 2 април се навършват 90 години и тази кръгла годишнина заслужава да бъде отбелязана по по-специален начин. Дъщерята на Екатерина Йосифова произнесе развълнувано слово, което завърши със стихотворението на нейната майка, посветено на Константин Павлов. На снимката вляво Мила показва пластиката, изработена от проф. Ангел Станев, която съпътства отличието.

По рано вечерта стихове от Константин Павлов прочетоха актьорите Руси Чанев и Пламен Димов. Произвучаха и изпълнения на контрабас на музиканта Христо Овчаров.

Наградата се връчва за втора поредна година. През 2022 г. нейни носители станаха поетите Амелия Личева и Кирил Вясилев.

Гергина и Владимир Дворецки

Повече снимки от събитието може за видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu